Domtrade
Žabnica 68
Žabnica
4209
Slovenija
info@domtrade.si
Facebook

Strešna okna in dodatki

 

 

Količina svetlobe, ki jo v posameznem prostoru potrebujete, je odvisna od njegove namembnosti. Za bivalne prostore, kot so kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, potrebujete po slovenskih predpisih vsaj 20% okenskih površin glede na tloris prostora. Pri tem pa ne smete pozabiti, da nekateri prostori, kot na primer otroške sobe, potrebujejo več svetlobe, saj otroci v njih preživijo veliko časa.

Okna, ki so obrnjena na jug in zahod, zajamejo največ toplotne energije. Več kot je oken, več toplote pride v prostor. Jeseni in spomladi lahko na ta način ogrevamo prostore brez dodatnih grelnih teles. Pozimi pa nam je ta energija samo še dodatek na ostalo ogrevanje.

 

Za dobro počutje v prostoru morajo, tako kot vertikalna okna, tudi strešna okna zagotoviti sedeči osebi vidni stik z okolico. 

 

Strešna okna so v osnovi narejena iz lepljencev bora, impregnirana in končno lakirana so z lakom na vodni osnovi, lahko pa so kot končni sloj oblita z belim poliuretanom. Z zunanje strani so vsa okna zaščitena z aluminijem v temno sivi barvi.

 

Na voljo so različne vrste zasteklitev. Za otroške sobe priporočamo lepljeno notranje steklo. Safety Plus zasteklitev s kaljenim zunanjim in lepljenim notranjim steklom na strešnih oknih poveča varnost, ker preprečuje, da bi se steklo, ob morebitnem razbitju, razletelo po prostoru. Okno z lepljenim notranjim steklom ima tudi izboljšano zvočno izolativnost.

 

Tudi notranja in zunanja senčila imajo svoje funkcije. S pravilno uporabo senčil boste poleti zmanjšali vdor toplote v stanovanje, pozimi pa preprečili njeno izgubo. Senčila pomagajo dnevno regulirati svetlobo in toploto, s čimer lahko dosežete natanko tako raven bivanja, kot želite.