Domtrade
Žabnica 68
Žabnica
4209
Slovenija
info@domtrade.si
Facebook

Barve in premazi

Zidne barve

Zidne barve izbiramo glede na podlago in glede na želeno končno podobo. Na voljo so barve na alkidni in vodni osnovi. Dvokomponentne barve uporabljamo za zahtevnejše površine. Navadne zidne barve pa se uporabljajo za manj zahtevne površine. Na samem prodajnem mestu vam z ustrezno strojno in računalniško opremo pripravimo različne barvne odtenke. Dobra predpriprava pa odloča o tem ali vam bo barvanje prijetno ustvarjanje ali nujno zlo. Izbira ustreznih pripomočkov vam bo olajšala delo med in po barvanju.

 

Premazi za les

Lesene površine nam dajejo občutek topline in udobja. Les ima svoje unikatne lastnosti, ki jih moramo pri zaščiti in dekoraciji upoštevati. Nepogrešljiva je pravilna zaščita lesenih površin, če želimo doseči trajno obstojnost in lep končni izgled. Nove lesene površine moramo ustrezno globinsko zaščititi, zato priporočamo globinske impregnacije, ki les ščitijo pred neželenimi zunanjimi vplivi. Nadaljnja obdelava lesa je odvisna od želja. Če želimo da je vidna tekstura naravnega lesa izberemo lazurni premaz, v nasprotnem primeru pa pokrivno barvo, ki teksturo lesa popolnoma prekrije.

 

Premazi za kovino

Železo, jeklo, cink, baker, aluminij so materiali, kateri glavni sovražnik sta voda in zrak. Propadanje materialov lahko preprečimo, oziroma omejimo z njihovo zaščito. Železne in jeklene površine zaščitimo s temeljnim premazom, ki ščiti pred rjavenjem in omogoča boljši oprijem pred zaključnim premazom, ki preprečuje dostop škodljivim snovem do podlage. Cink, baker, aluminij, medenina, pocinkana pločevina pa so znani kot materiali z slabo oprijemljivostjo, zato moramo za barvanje takšnih površin uporabiti premaze, ki so primerni za slabše oprijemljive podlage.

 

Premazi za beton, kamen in opeko

Poškodbe, ki se z leti pojavijo na betonskih, kamnitih in opečnatih površinah pripeljejo do potrebe po sanaciji. Ravno iz tega razloga priporočamo preventivno zaščito površin. Danes je na voljo že veliko materialov za zaščito in dekorativno obdelavo površin. Material izberemo glede na obremenitev površine. Večjo trdnost in obstojnost pri bolj obremenjenih površinah dosežemo z uporabo dvokomponentnih premazov. Premazi so odporni na škodljive atmosferske vplive, nekateri pa so odporni tudi na luge, blaga organska topila in mineralna olja. Z zaščito površin zmanjšamo možnost poškodb in vdora škodljivih snovi v podlago.

 

Pleskarsko orodje

Za optimalen rezultat pri pleskanju je zelo pomembno kakovostno orodje. Tri najpomembnejša orodja so valjček, odcejalna mrežica in čopič. Pleskarski valjčki so različnih dimenzij in nam omogočajo hiter nanos barve na večje in manjše stenske površine. Brez prave odcejalne mrežice, kjer lahko otremo višek barve na valjčku, ne bo šlo. Za bolj nedostopna mesta pa si bomo izbrali primeren čopič. To so okrogli, ploščati, umetniški čopiči, ter zidarski za strope.

 

Izravnalne mase za stene in strop

Vsak mojster si želi gladke stene in ravne površine za nadaljnjo obdelavo. Stene, ki so ometane ali narejene iz betona ali mavčno kartonskih ploš
običajno niso takoj primerne za barvanje. Zato je potrebno pred nanosom barvnega premaza na stene ali strop dobro pripraviti podlago, ki zelo vpliva na oprijem in obstojnost končnega barvnega premaza.

 

Tesnilne mase in lepila 

Glavna naloga tesnilnega materiala je preprečiti vstop vode ali druge tekočine, vodne pare, zraka in nečistoč v stična mesta. Tesnilni material se mora prilagoditi gibanju stikov. Uporabljajo se na notranjih in zunanjih površinah. Odlikuje jih dober oprijem na različne materiale kot so steklo, keramika, kovina, les, kamen, umetne mase, emajle, betone, opeko, ter velika elastičnost in temperaturna obstojnost. Lepila uporablajmo za lepljenje okenskih polic, stopnic, podnožij in za drugo notranjo ali zunanjo uporabo.

 

Kiti

Uporabljamo ga za popravilo neravnin in poškodb na površinah iz lesa in kovine. Nanašanje je zelo enostavno z lopatico za kit. Kitanje je priporočljivo pred nanašanjem lazur in drugih premazov ter lakiranjem.

 

Zaključni sloji in fasadne barve 

Zaključni sloji : silikat, silikon, akril, granopor, SiSi silikatsilikon, carbopor, akrilat, kulirplast, plemeniti ometi (mineralni), samočistilni, dekorativni zaključni sloji,
Fasadne barve : Ko izbiramo premaz in barvni odtenek, se moramo zavedati, da na to vpliva veliko dejavnikov. Običajno najprej pomislimo na estetski učinek – vpliv izbranega premaza in odtenka na izgled zgradbe, usklajenost z njeno arhitekturo, okus in želje lastnika zgradbe in tako naprej. Pozabljamo pa na tehnične in fizikalne lastnosti tako premaza kot zgradbe. Pri nas lahko kupite vse vrste fasadnih barv kot so akrilne, silikatne in silikonske barve.

 

Našo ponudbo si lahko ogledate v E-katalogu