Urejen vrt in okolica hiše

Kamini, žari

Spomladi in poleti je ob sončnih dneh peka na vrtnem žaru ali na zunanjem kaminu najboljša izbira za druženje in okušanje kulinaričnih dobrot. Vrtni kamini so izdelani iz visokokakovostnih in temperaturno odpornih materialov. Postavitev je zelo enostavna in hitra. Primerni so za kurjenje z drvmi in ogljem. 

Na izbiro so različni vrtni žari in kamini, izmed katerih ima vsak svoje prednosti. 

 

Vrtni žar na oglje

Vrtni žar na oglje je zagotovo popularna izbira, saj zagotavlja v rokah izkušene osebe vrhunski okus. Odlikuje jih sposobnost peke na višji temperaturi v primerjavi z ostalimi žari, prav tako pa bo hrana, pečena na žaru na oglje imela značilno aromo po dimu in odličen okus. Zahtevajo nekoliko več vaje in časa za pripravo, kar pa se bo zagotovo obrestovalo.

 

Goriva za vrtni žar na oglje

Pri vrtnem žaru na oglje lahko uporabljamo:

  • oglje za žar
  • brikete
  • les za žar

 

Za gorivo se največ uporablja oglje za žar, ki hrani da najbolj izrazito dimljeno aromo. Uporabljamo pa lahko tudi brikete in les za žar. Različne vrste mesa absorbirajo arome briketov iz določenih vrst lesa, med tem ko je les za žar najbolj dostopen in dosega najvišje temperature peke v primerjavi z ostalimi vrstami goriva.

 

Katero velikost žar plošče izbrati?

Izbira velikosti žara na oglje je pomembna, saj bo z dimenzijami pogojena velikost in količina jedi, ki jo boste lahko pekli naenkrat. Za peko na žaru na oglje potrebujete v povprečju večjo površino na osebo kot npr. pri plinskem žaru. Zato v primeru peke za večje število ljudi uporabljajte vrtne žare večjih dimenzij.

 

Vrtni plinski žar

Vrtni plinski žar je idealen za tiste, ki morda niso tako izkušeni v peki z žarom na oglje. S plinskim žarom je tudi veliko manj dela – čiščenje je enostavneje, med peko pa proizvaja veliko manj dima v primerjavi z drugimi vrtnimi žari. 

 

Ko končate s peko vam ni potrebno čistiti saj in pepela, prav tako pa se plinski žari odlikujejo po svoji ekonomičnosti. Plošča se hitro segreje, toploto pa je lažje nadzorovati in je tudi bolj konstantna.

 

Vrtni kamin za žar

Vrtni kamini za žar so zagotovo najbolj estetski in elegantni izmed vseh opcij za peko na žaru. So vsestransko uporabni, saj jih lahko uporabljate za peko na žaru, ali pa samo za gretje v hladnejših mesecih.

 

Moderni vrtni kamini se ponašajo z različnimi lastnostmi, ki so odvisne od njihovega materiala. Betonski so najbolj cenovno dostopni, med tem ko so stekleni in kamniti kamini najbolj modernega videza. Manj popularni so kovinski in lončeni kamini, ki pa so prav tako odlična izbira.

 

Goriva za vrtne kamine

Goriva za vrtne kamine se razlikujejo glede na namen. Uporabljamo lahko:

  • oglje
  • lesne sekance
  • brikete
  • lesena polena

 

Za peko jedi so najbolj primerni oglje, lesni sekanci in briketi. Kadar pa se želimo samo ogreti, je najbolj primerna uporaba lesenih polen, ki gorijo dalj časa in zato tudi ogrevajo dalj časa.

Vabljeni v naše prodajne centre v Kranju, Žabnici in Lescah in pomagali vam bomo izbrati pravi žar za vas. Pa dober tek!

Svetovanje

Mešalnice barv

Dostava

Izris kopalnice

Obročno plačevanje

Vgradnja z 9,5% DDV

Darilni boni