Naredi sam: predelna stena iz Knauf plošč

Izdelaj predelno steno iz KNAUF PLOŠČ

Predelna stena iz gips plošč oziroma Knauf plošč je hitra in enostavna rešitev, če želite ločiti prostor in učinkovito prenoviti hišo ali stanovanje. Ker je postopek suh, je primeren za prostore v katerih že bivamo oziroma nam omogoča, da se bomo lahko v nove prostore vselili kar najhitreje.

 

Konstrukcija za tako imenovano Knauf predelno steno je lahko sestavljena iz lesa ali pa pocinkanih profilov. Pred samo izvedbo moramo najprej pravilno izbrati vrsto obloge oziroma gips plošč. Gips plošče so na voljo v klasični obliki, vlago odporni obliki in ognjevarni obliki. Na primer za prostore kot je kopalnica priporočamo izbiro vlago odpornih plošč.

 

 

 

Kaj potrebujete za uspešno izdelavo predelne stene?

Potrebujemo ustrezno orodje in sicer klešče za pločevino, vodno tehtnico, pleskarsko gladilko in lopatico, univerzalni nož oziroma »olfa« nož, baterijski vijačnik, svinčnik, meter, zidarsko vrvico.

 

 

Za samo izdelavo pa bomo potrebovali gips plošče, stropne in talne U profile, vzdolžne C profile, vijake z zidnim vložkom, vijake za pritrditev plošč, izolacijski material, tesnilni trak, bandažirni trak, fugirno maso.

 

 

Pa začnimo!

 

  1. Na tleh, stenah in stropu najprej s pomočjo zarisovalne vrvice označimo potek stene, kjer upoštevamo tudi odprtine za vrata. Knauf profile s pomočjo klešč za pločevino razrežemo na ustrezne dolžine. Na vse profile, ki se dotikajo tal, stropa ali stene pred montažo nalepimo tesnilni trak, ki bo kot vez med podlago, služil preprečevanju prenašanja zvoka.
  2. Profile v obliki črke U pritrdimo na strop in tla s pomočjo vijakov z zidnimi vložki.  Profile v obliki črke C praviloma odrežemo na dolžino, ki naj bi bila centimeter nižja od višine prostora, da se izognemo težavam pri postavljanju. Nato pa jih vstavimo med dva U profila.
  3. Ko je konstrukcija iz knauf profilov postavljena, začnemo oblagati eno stran stene, uporabimo za začetek celo gips ploščo. Plošče z vijaki pritrjujemo na C profile in ne na U profile. Priporočljivo je, da so tudi plošče, tako kot profili, centimeter nižje od višine nadstropja, za lažje postavljanje.
  4. Ko je ena stran stene obložena, lahko po potrebi izvedemo inštalacijska dela. V vmesnem prostoru stene je dovolj prostora za električne ali vodovodne napeljave. Sedaj je pravi čas, da izrežemo tudi odprtine  za stikala in vtičnice.
  5. Vmesni prostor obložimo z izolacijskim materialom, ki bo služil toplotni in zvočni izolaciji. Nato se lotimo oblaganja druge strani stene, postopek je seveda podoben kot na prvi strani.
  6. Sedaj ko naša predelna stena stoji je čas, da jo obdelamo še s fugirno maso, ki je namenjena za fugiranje gips plošč. Po navodilih proizvajalca zmešamo fugirno maso. Čez stike plošč pred fugiranjem namestimo samolepilni bandažirni trak. Nato čez trak nanesemo fugirno maso, ki naj bo nanešeno čimbolj enakomerno in v ravnini s ploščami, da se izognemo izboklin. Ravno tako maso nanesemo čez vijake s katerimi smo pritrjevali plošče.
  7. Za konec suho fugirno maso še pogladimo s finim brusni papirjem, da dobimo gladko in ravno površino.

  

 

Bravo! Vaša predelna stena je pripravljena na barvo po vašem okusu in že služi svojem namenu. 

 

Pri izbiri materiala in dodatnih informacijah vam bodo z veseljem pomagali naši prodajni svetovalci.