Varčujte z vodo, začnite v kopalnici!

Ekološka ozaveščenost nam narekuje, da varčujemo z vodo. Najprej moramo poskrbeti za spremembo naših navad, nato pa lahko razmišljamo tudi o uporabi varčnih armatur, prh in kotličkov.

 

Tempo in način življenja sodobnega človek sta nas pripeljala do vse bolj onesnažene naravne okolice. Pri nas se še ne zavedamo pomena čiste vode, saj jo imamo zaenkrat še dovolj, pa se je kljub temu treba usmeriti v prihodnost in poskrbeti, da bodo tudi naši potomci iz pip pili čisto vodo. Varčevanje z vodo se začne doma, saj tretjino vse pitne vode porabimo v gospodinjstvih. Največ lahko naredimo z varčevanjem v toaletnih prostorih in kopalnici, saj največ vode v prazno odteče ravno tukaj. Veliko lahko naredimo sami, če spremenimo navade in začnemo ravnati bolj skrbno. Tudi proizvajalci kopalniške opreme vedno več pozornosti namenijo prav varčevanju z vodo.

 

 

Poleg spremembe navad moramo poskrbeti, da voda nikjer ne pušča. Ali ste vedeli, da menda pušča vsak peti kotliček v toaletnih prostorih? Na tak način lahko izgubimo tudi 15 kubičnih metrov vode v enem mesecu.

 

Redno zapiranje pipe nam lahko prihrani do 20 litrov vode na minuto. Kapljica vode na minuto pomeni izgubo 50 litrov vode na dan. Takšna količina vode zadostuje za dva tedna življenja povprečnega človeka!?

 

Nove tehnologije ponujajo široko paleto možnosti za varčevanje v toaletnih prostorih. Predvsem so nove tipke za splakovanje namenjene varčni uporabi vode. V toaletnih prostorih se vse več uporabljajo tudi pisoarji, ki so zasnovani, da učinkovito splakujejo že z enim litrom vode. Z novimi oznakami za varčnost z vodo »WELL« vam omogoča lažjo izbiro učinkovitih in varčnih armatur ter sanitarne opreme

 

 

Izognite se kopanju, saj s kopanjem porabimo dvakrat večjo količino vode kot s prhanjem. Že samo pri prhanju v povprečju porabimo 140 litrov vode na vsakih 5 minut.

 

Torej varčujmo za boljši jutri. Za lažje varčevanje vam podajamo šest enostavnih nasvetov:

 

-       Namesto kopanja se oprhajmo

-       Med umivanjem zob zapirajmo vodo

-       Skrajšajmo čas prhanja in med miljenjem zaprimo tuš

-       Poskrbimo, da stare puščajoče armature in kotličke zamenjamo

-       Uporabljajmo WC kotliček z varčevalno tipko in prepolovimo količino porabljene vode

-       Za izdelavo dobrin porabijo velike količine vode, bodimo skromni potrošniki (npr. en kilogram plastike = 85.000 porabljenih litrov vode).