Beljenje sten: kako sami prebelimo stanovanje

Si želite prebeliti stanovanje, pa ne veste, kako se projekta lotiti sami? Pri tem vam lahko pomagamo mi! Po korakih vas bomo vodili po celotnem postopku, kako se beljenja najenostavneje lotiti doma.

 

Postopek beljenja in barvanja prostorov:

 

POMEMBNO:
Če želite, da smo vam pri beljenju kar se da v pomoč je potrebno, da nam ob obisku zaupate čim več informacij glede vaših želja in velikosti stanovanja. Le tako bomo namreč lahko namešali barvo po vašem okusu v količinah primernih vašem stanovanju in vam priporočili pripomočke, ki jih boste pri beljenju potrebovali.

 

Pripomočki za beljenje in izbira barve

Na posvet lahko pridete v naše prodajne centre v Žabnico, Lesce ali Kranj, kjer vam s pomočjo različnih barvnih kart pomagamo pri izbiri pravega odtenka. Če si želite, da stene v vašem stanovanju izgledajo estetsko maksimalno dovršene je prav, da ne izberete najcenejših barv. V naših prodajnih centrih od nekdaj prisegamo na kakovost, zato vam brez strahu lahko priporočamo barve JUPOL. Če se odločite za klasično beljenje je prava izbira za vas ZIDNA BARVA JUB JUPOL CLASSIC. Barvo odlikujeta vrhunska kvaliteta in izjemno nizke emisije v okolje. V pomoč pri izbiri barv za različne prostore v stanovanju vam bo tudi članek KAKO IZBRATI PRAVE ODTENKE.

 

pripomočki za pleskanje na leseni gajbici

 

Ko skupaj izberemo barve za beljenje sten po vaših željah sledi naslednji korak – izbor vseh potrebnih pripomočkov in zaščite. Sem spadajo, čopiči, valjčki, vedra, osnovni premaz, odcejalna mrežica, zaščitni lepilni trak, pleskarska folija ter po možnosti brusni papir in izravnalna masa. Tako - zdaj ste s pravo barvo in vsemi potrebnimi pripomočki pripravljeni na beljenje.

 

DODATNO – TIP BARVE:
Pri izbiri barve je pomembno, da prodajalcu zaupamo, katero vrsto barve si želimo. Če želite barvo, ki jo lažje čistite brez da uničite barvni film vam priporočamo
PRALNO BARVO JUB JUPOL STRONG. Tako boste lahko brez težav umazanijo odstranili le z gobico, brez da steno poškodujete. V primeru, da si v prostor želite vliti nekaj več topline je prava izbira za vas NOTRANJA ZIDNA BARVA JUB JUPOL THERMO, ki z votlimi polnili daje občutek toplote in prostor naredi prijetnejši.

 

Priprava stene za beljenje

Čiščenje prahu in pajčevin

Preden začnemo celoten postopek beljenja je potrebno iz prostora odstraniti ves prah, pajčevine in ostalo umazanijo, ki bi lahko vplivala na proces beljenja. Tudi najmanjši delci lahko namreč uničijo končni izgled sten.

 

Zaščita pohištva in tal

Zelo pomembno je, da pred začetkom beljenja dobro zaščitite tla in pohištvo ter tako preprečite morebitno škodo. Tla najlažje zaščitite s časopisom ali papirnim zvitkom, ostalo pohištvo pa s pleskarsko folijo. Okna, robove, vrata, vtičnice in podobno zaščitite s posebnim lepilnim trakom, ki za seboj ne pušča sledi.

 

zaščita tal pri barvanju stene

 

Priprava površine

Priprava površine je še posebej pomembna za starejše stene, kjer obstaja možnost neravnin. Le-te je potrebno pred beljenjem izravnati z izbranim brusnim papirjem ter nato posesati nastali prah. Nato površino najlažje izenačite s pomočjo izravnalne mase, ki naj bo v barvi vaše stene.

 

Osnovni prednamaz

Zadnji korak pred začetkom beljenja predstavlja ustrezen osnovni prednamaz. S tem se bo barva prijela po vsej steni enakomerno in dosegli boste optimalni estetski učinek. Priporočamo uporabo OSNOVNEGA PREMAZA JUB AKRIL EMULZIJA, ki predstavlja odlično razmerje med ceno in kvaliteto.

 

Postopek beljenja sten

Najprej s čopičem prebelite vse robove in dele, ki jih z valjčkom ne dosežete. Nato se lotite beljenja z valjčkom – pomočite ga v vedro z barvo, odcedite na odcejalni mrežici in nato z zaporednimi navpičnimi potegi vlecite valjček. Postopek ponovite dokler stena ni prebarvana, nato je potrebno počakati od 4 do 6 ur in celoten proces ponoviti. Po zaključku barvanja priporočamo, da počakate vsaj 24 ur preden pohištvo pomikate nazaj na svoje mesto.

 

DODATNO – PLESEN:
Pomembno je, da se zavedamo, da plesen ni le estetski problem, vendar veliko več kot le to. Najprej se je treba posvetiti vzroku nastanka plesni in preprečiti širjenje, šele nato lahko vidno plesen odstranimo. Pri tem vam je lahko v pomoč članek
KAKO ODPRAVITI PLESEN V STANOVANJU.