Barve v stanovanju: kako izbrati prave barvne odtenke?

Imate namen prebarvati stene v stanovanju, a ne veste katera barva je najbolj primerna za posamezen prostor?


Si želite izvedeti, kateri odtenki barv za stene so najboljša izbira za barve v stanovanju?


Rešitev najdete v spodnjem prispevku, kjer boste našli vse nasvete za izbiro in kombiniranje barv v domu.

 

Skok na temo:

 

Barve v stanovanju 

 

Ko se lotevate gradnje ali prenove notranjosti stanovanja, boste čas verjetno namenili razmišljanju o izgledu in kvaliteti sten, tal, pohištva in dodatkov, ki bodo krasili vaš prostor. Pri tem pa ne smete pozabiti, da so prav kombinacije barv za stene tiste, ki bodo vplivale na vaše počutje, energijo in zdravje.

 

Človeško oko razlikuje med več kot 10 milijoni različnih barv. Ključno pa je, da med vsemi barvnimi odtenki, izberete tiste, ki bodo na vaše razpoloženje vplivali blagodejno in pozitivno ter s tem povečali vašo motivacijo in storilnost.


Z barvami lahko na prostor vplivate tako, da ga optično povečate ali pomanjšate, odpravite pomanjkljivosti in poudarite njegov namen oziroma prostoru dodate vrednost.


V pomoč pri izbiri barv sten, vam ponujamo pomen najpogosteje uporabljenih barv in priporočila o tem, kateri barvni odtenki za stene so najprimernejši v posameznih prostorih.

 

Dimenzije za barve v stanovanju

 

Vsaka barva temelji na treh dimenzijah:

  • barvnem tonu,
  • svetlosti in
  • nasičenosti.

 

Z dodajanjem bele, sive ali črne barve lahko vplivate na svetlost in nasičenost posameznega barvnega odtenka, tako da dobite neskončno število novih barvnih odtenkov. Le potrebno je vedeti, da različne barve med seboj reagirajo drugače (naprimer. če rumeni dodate črno, ta postane zelenkasta).


Najboljše si je zapomniti sledeče:

 

Barvni ton zajema vse osnovne barve v barvnem krogu.


Svetlost lahko uravnavate z dodajanjem bele in črne barve, s čimer boste dosegli raznolikost barvnih odtenkov.


Nasičenost pridobivate z dodajanjem sive barve, kar vpliva na intenzivnost oziroma čistost barvnega odtenka.

 

Kombiniranje barv v stanovanju

 

S kombinacijami barv za stene v stanovanju moramo doseči harmonijo barvnih odtenkov v vsakem prostoru. To je mogoče le s poznavanjem simbioze barv. Slednja vam pove, katere barvne kombinacije sten ustvarjajo harmonijo in katere ne. Ko govorimo o harmoniji barv, pri tem ocenjujemo skupni učinek dveh ali več barv oziroma barvno kombinacijo.

 

Kombiniranje barv s pomočjo barvnega kroga

 

Harmonijo barv lahko dosežete na tri različne načine:


Enotonska ali monokromatska harmonija temelji na enem barvnem tonu, iz katerega s pomočjo različnih barvnih odtenkov dosežete razgibanost in živahnost prostora. Tako lahko zlahka ustvarite sozvočje. Pomembno je le, da upoštevate tudi barvo talnih oblog, pohištva zaves, svetil in druge dekoracije v prostoru. Da bi se v tem načinu izognili monotonosti pa lahko dodajate tudi različne vzorce, materiale ali se poslužite dekorativnih tehnik.

 

enotonska harmonija za barvo sten


Pri sorodni harmoniji v prostoru uporabite barve, ki so si v barvnem krogu sosedne ali sorodne (naprimer rumena, oranžna in rdeča). Kako pa jih kombinirati? Uporabite dva odtenka za osnovni barvi, tretji pa naj bo njuna mešanica. Upoštevajte pravilo 60-30-10. To pomeni, da naj glavna barva v prostoru prevladuje (60%), druga barva jo dopolnjuje (30%), tretjo barvo pa uporabite le za poudarke oziroma podrobnosti (10%). Ne priporočamo pa uporabe preveč intenzivnih barvnih odtenkov, da ne pride do prenasičenosti prostora.


Kontrastna ali komplementarna harmonija predstavlja kombinacije barv, ki si v barvnem krogu ležijo nasproti. Ker se nasprotja privlačijo, boste najprijetnejši učinek dosegli, če združite toplo in hladno barvo. Pogosto kombinacijo predstavljata vijolična in rumena barva. Priporočamo, da tudi tukaj izberete prevladujočo barvo, njej komplementarno barvo pa uporabite zgolj za poudarke ali detajle na steni ali pri pohištvu.

 

kontrastna kombinacija barv za stene

 

Tople barve v stanovanju

 

Izrednega pomena je, da barvo prostora prilagodite svetlobi in optičnim učinkom. V prostorih brez naravne svetlobe je ključno, da izbirate tople barve, ki prostor naredijo toplejši in svetlejši.


Če pa je prostor odprt in obsijan z naravno svetlobo, pa lahko posegate tudi po temnejših barvnih odtenkih.


Z uporabo toplih ali hladnih barv vplivate na optično velikost prostora in oddaljenost elementov. Svetli barvni odtenki prostor pomanjšajo, hladni barvni odtenki pa povečajo.


Pomembno pri tem pa je da z različnimi barvnimi odtenki ne pretiravate, še posebej v manjših prostorih, kjer naj v splošnem velja »manj je več«.


Kot dodatek pa z vami delimo še nekaj o psihologiji barvnih odtenkov in kako lahko različne barve vplivajo na vaše počutje.

 

Dobro je vedeti!


Barve se ne razlikujejo samo po barvnih odtenkih, ampak tudi po kakovosti in uporabnosti. Zato je pomembno, da izberete prave materiale za barve v stanovanju. Za neobremenjene prostore lahko izberete klasične notranje zidne barve, za bolj obremenjene pa vam priporočamo visoko pokrivne pralne notranje barve.


V primeru, da niste prepričani, katero barvo bi izbrali za vaš prostor, so vam naši strokovni svetovalci v trgovinah Dom Trade Kranj, Žabnica in Lesce vedno na voljo. S svojim širokim znanjem in izkušnjami, vam vedno svetujejo katera barva je najbolj primerna za vaš prostor.

 

Odtenki barv za stene

  

Rdeča barva za stene – energija, dinamika, strast

 

Rdeča barva predstavlja strast, drznost, energičnost in dinamičnost. Daje občutek ljubezni in poguma ter povečuje ambicije in spontanost. Rdečo barvo priporočamo za barve sten v kuhinji ali jedilnici, saj povečuje apetit in vpliva na družabnost ter spodbuja veselje. Priporočljivo pa je, da se rdeče barve izogibate v spalnici, saj poživlja in spodbuja nespečnost.

 

rdeča barva stene 

 

Oranžna barva za stene – toplota, ustvarjalnost, udobje

 

Oranžna barva je ustvarjalna, energična, zabavna in topla barva. Spodbuja udobje, komunikacijo, aktivnost in srečo. Uporabite jo za barve sten v dnevni sobi, kuhinji ali jedilnici, saj so to prostori, ki tudi predstavljajo središče druženja v vašem domu. Ker pa oranžna barva ne pomirja, ni primerna za spalnice.

 

oranžna barva stene 

 

Rumena barva za stene – toplina, sonce, optimizem, sreča

 

Rumena barva ponazarja sonce, toplino, vedrost, srečo in optimizem. Ker spodbuja intelektualnost, koncentracijo in kreativnost, vam jo priporočamo v študijskih sobah, delovnih prostorih in pisarnah. Lahko jo uporabite tudi v otroških sobah, saj daje občutek igrivosti, mladosti in radovednosti. Ni pa primerna za uporabo v spalnici, saj ne pomirja, temveč vnaša energijo. 

 

rumena barva stene

  

Zelena barva za stene - potrpežljivost, varnost, mir

 

Zelena barva predstavlja plodnost, sproščenost, potrpežljivost, varnost in mir. Zaradi svojih pomirjajočih lastnosti je najbolj primerna barva stene v spalnici, delovnem prostoru ali dnevni sobi. Prav tako jo lahko uporabite praktično v vsakem prostoru, saj preprečuje pozabljivost, nervozo in stres. Priporočljivo je le, da se izogibate temnejših odtenkov zelene barve.

 

zelena barva stene

 

Modra barva za stene - modrost, svoboda, pomiritev

 

Modra barva pomirja, spodbuja komunikacijo in razmišljanje, izžareva modrost, svobodo ter mir. Je odlična barva stene v spalnici, saj zmanjšuje srčni utrip in ritem dihanja. Dobro se znajde tudi v vseh ostalih prostorih namenjenih sproščanju – v kopalnicah in dnevnih sobah. Uporabite jo lahko tudi v delovnih sobah in pisarnah, saj spodbuja razmišljanje in ustvarjalnost.

 

modra barva stene  

Roza barva za stene - optimizem, zabava, nežnost

 

Roza barva simbolizira nežnost, ženstvenost, samozavest, optimizem in zabavo. Primerna je za vse prostore, najpogosteje pa se uporablja kot barva stene v spalnici in otroški sobi, saj pomirja in prostor navdaja s toplino. Pogosto jo opazimo tudi v ostalih bivalnih prostorih, ker nežni odtenki rožnate barve človeku dajejo občutek domačnosti.

 

roza barva stene

 

Bela barva za stene - čistost, varnost, sterilnost

 

Belo barvo največkrat povezujemo s čistostjo, sterilnostjo, optimizmom in varnostjo. V prostor vnaša vzdušje miru in ga hkrati optično poveča, zato je med barvami sten še vedno največkrat uporabljena. Zaradi svoje nevtralnosti se prilega v vsak prostor, vendar preveč bele barve vnaša dolgočasnost in enoličnost. Problem lahko rešite s kombiniranjem drugih svetlih barv in vzorcev.

 

barve sten v dnevni sobi  

Črna barva za stene - eleganca, razkošje

 

Črna barva predstavlja eleganco, inteligenco in razkošje. Kljub temu morate biti s količino črne barve pazljivi, saj pretirano temni prostori dajejo občutek strahu, temačnosti in žalosti. S pravo količino črne barve pa lahko prostor popeljete na višjo raven, saj minimalistični učinki slednje prostoru dodajo piko na i.

 

črna barva stene


Upamo, da smo vam predstavili vse, kar morate vedeti, ko se odločate za barve v stanovanju. Čeprav je izbor barvnih odtenkov za stene na videz enostaven, je to včasih najtežja odločitev, še posebej, ko se odločate za prenovo doma. A ker imajo barve precej večji vpliv, kot se običajno zavedamo, je pomembno, da jih pri oblikovanju notranjosti prostorov upoštevate.

 

Želimo si, da bi vam bile omenjene smernice pri temu v pomoč, a vseeno je pomembno vedeti, da so vaše želje in ideje na prvem mestu. Zato prepustite domišljiji prosto pot.

 

Zadnji korak pred barvanjem sten je obisk poslovalnice Dom Trade. Vabimo vas v naše poslovalnice, kjer boste od vrhunskih svetovalcev dobili še zadnje napotke, material in pripomočke za barvanje sten. Izbirate lahko med najrazličnejšimi čopiči, dodatki in najkvalitetnejšimi barvami.

 

Za konec pa še vabilo

 

V naših Jumix mešalnih centrih  vam lahko zmešamo preko 10.000 barvnih odtenkov, tako da bodo barve za stene res po vaši meri. Da bi jih ustrezno zaščitili, še posebej v zimskih mesecih, pa si preberite naslednje nasvete: Se barva lušči in odstopa? in Kako odpraviti plesen v stanovanju.

 

Si želite prebrati še več o barvah v domu?
Naročite si svoj brezplačen izvod revije Barve spremenijo dom, ki jo je za vas pripravilo podjetje Jub.

Pišite nam in poskrbeli bomo, da vas revija pričaka v poštnem nabiralniku.