Barvanje lesenih vrat in oken

Svoje stanovanje ste odeli v nove barve: izbran barvni odtenek na steni je poživil ritem vašega doma. Drobni dodatki, premišljeno razporejeni po prostoru, so dopolnili zgodbo, in zdi se, kot da je tudi pohištvo zadihalo z novo, svežo sapo. Razen… Okna in vrata še naprej ostajajo v nedoločljivem odtenku, ki se z novo podobo prostora nikakor ne ujame. Pa jih menda ja ne bo potrebno zamenjati – saj so razen nekaj drobnih prask in vdolbinic, ki so ostale še od selitve, v dobrem stanju...

 

Lahko pa se odločite za barvanje lesenih vrat in oken. To s pravimi pripomočki in z nekaj spretnosti ni pretirano težko delo, vrata in okna pa z lazuro za les poživimo in jim povrnemo izgubljeni sijaj. Če pa si želite, da popolnoma prekrijete vidne letnice na leseni površini, pa uporabite pokrivne barve, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju. Spodaj vam prikazujemo, kako osvežiti lesena vrata, po podobnem postopku pa se lahko lotimo tudi lesenih oken.

 

Kazalo:

Material in orodje

1. Čiščenje vrat in oken

2. Odstranjevanje stare barve

3. Popravljanje razpok, vdolbin in prask

4. Zaščita in nanos temeljnega premaza

5. Nanos pokrivne barve

Nanos lazure

Barve za lesena vrata in okna

 

Material in orodje:

 

Pred začetkom del bo najlažje, če vrata in okna snamemo s tečajev in jih postavimo preko dveh delovnih stojal, da ležijo vodoravno. Z njih odstranimo vso okovje (kljuko, ključavnico, zapahe, tečaje in kukalo). Prostor, kjer planiramo barvati in sušiti, naj bo dovolj zračen.

 

1. Čiščenje vrat in oken

Vrata in okna je potrebno najprej očistiti in razmastiti, še posebej dele okoli okovja. Ti si pomagajte s sesalnikom, in vročo vodo, razmaščevalcem ter gobico. Preden nadaljujete, poskrbite, da se vse površine dobro posušijo.

 

2. Odstranjevanje stare barve

Lesene površine vrat in oken obrusimo s finim brusnim papirjem z granulacijo 180 ali več. Z brusilnikom bo delo lažje in hitrejše. Če je na površini veliko detajlov, kot so vogali in utori, jih pobrusimo ročno. Pri oknih s kovinsko lopatico odstranimo poškodovan steklarski kit.

 

V primeru starejših vrat in oken, ki imajo na sebi že več slojev barve, lahko te odstranimo s strgalom. Če se odločite za električne brusilnike, to delajte previdno, saj lahko zelo hitro odstranjujejo barvo.

 

Starega nanosa ni potrebno pobrusiti do gladkega, saj se bo nov sloj na nekoliko hrapavo podlago bolje prijel. Pobrušeno površino s sesalnikom in vlažno krpo temeljito očistimo prahu.

Kako prepleskati lesena vrata

 

3. Popravljanje razpok, vdolbin in prask

Morebitne razpoke, vdolbine in praske na lesenih površinah izravnamo s kitom za les, ki ga nanesemo z lopatico. Ponovno zakitamo odstranjene dele steklarskega kita pri oknih.

 

Ko je kit suh, površino, kjer smo popravljali nepravilnosti, pobrusimo s finim brusnim papirjem.

 

Delce prahu ponovno odstranimo s pomočjo sesalnika in vlažne krpe.

obnova lesenih vrat in oken

 

4. Zaščita in nanos temeljnega premaza           

Z zaščitnim lepilnim trakom zaščitimo vso površino, ki je ne bomo prebarvali (npr. steklene površine).

Vrata in okna po celotni površini premažemo s temeljnim premazom, ki ga nanašamo s čopičem ali valjčkom.

Ko se premaz posuši, površino še enkrat pobrusimo s finim brusnim papirjem za boljši nanos pokrivne barve, prah pa temeljito očistimo.

 

Nasvet:
Na tej točki lahko kitamo s kiti na oljni osnovi in tako preprečimo matiranje laka. Če po nanosu temeljnega premaza in brušenju opazimo razpoke in špranje, te zapolnimo z akrilnim kitom. Zglajena površina je tako pripravljena za nanos pokrivne barve.

 

5. Nanos pokrivne barve

Celotno površino premažemo s tanjšim slojem pokrivnega premaza v želeni barvi, ki vam ga po vaših željah zmešamo v naših mešalnih centrih. Barvanje vrat in oken začnemo na poglobljenih površinah, nadaljujemo pa na dvignjenih, večjih površinah.

 

Za nanos lahko uporabljamo čopič ali valjček. Čopiči lažje puščajo neenakomerne sledi in črte v barvi, valjček pa bo veliko lažje omogočil enakomeren nanos barve, ki pa bo tanjši in bo zato potrebno barvanje morda večkrat ponoviti. Ti pa se ne obnesejo okoli okrasnih panelov – tam boste morali uporabiti čopič.

 

Pri barvanju pazimo, da barva z višje ležečih površin ne zateka v nižje ležeče in se tam nabira. Ko se prvi sloj barve posuši, po enakem postopku nanesemo še drugi sloj pokrivne barve normalne gostote.

Kako prepleskati lesena vrata in okna

                               

Nasvet:
Najlepši videz dosežemo z brizganjem z lakirno pištolo. Kadar to ni mogoče, je priporočljiva uporaba kratkodlakega valjčka ali kakovostnega širokega čopiča.

 

Nanos lazure

Namesto dvo sistemske rešitve z nanašanjem temeljnega premaza in pokrivne barve, pa lahko uporabimo lazuro za les, ki ohrani izgled lesa in ne potrebuje temeljnega premaza.

 

V tem primeru izpustimo korak z nanosom temeljnega premaza in takoj nanesemo lazuro. Počakamo, da se posuši in nanesemo drugi sloj. Po nanosu drugega sloja pa ocenimo ali je potreben še tretji nanos, ali smo z rezultatom zadovoljni. Ravno tako uporabimo valjček in čopič, ter pazimo na enakomeren nanos brez zatekanja.

 

 

Podboji vrat

Podboje vrat obdelamo po enakem postopku:

  • očistimo in razmastimo,
  • pobrusimo,
  • neravnine popravimo s kitom za les,
  • zaščitimo zidno površino okoli podbojev z zaščitnim lepilnim trakom,
  • prebarvamo s temeljnim premazom,
  • pobrusimo in nanesemo dva sloja pokrivnega premaza (pri slabi pokrivnosti bo potrebnih več slojev).

 

Katere barve so primerne za lesena vrata in okna?

Med pestrim naborom barv, primernih za lesena vrata in okna, boste našli:

 

Barve na osnovi organskih topil: 
Te so obstojnejše in trajnejše, vendar "smrdijo". Pri sušenju topila izhlapevajo, zaradi česar je tu še posebej pomembno dobro zračenje prostora. V nasprotnem primeru lahko sušenje in hlapi bolj občutljivim osebam povzročijo glavobole, razdraženost oči ali alergične reakcije na koži. Zaradi obstojnosti in odpornosti so primerne za zunanjo rabo.

 

Barve na vodni osnovi:
Te so manj obstojne in odporne, vendar je tudi njihov vonj manj neprijeten. Pri sušenju ne prihaja do zdravju škodljivih hlapov, zato tudi zahteve po zračenju niso tako zahtevne. Hitro se sušijo in ne rumenijo s časom, sveže madeže pa enostavno odstranimo z vodo. Te barve so manj primerne za zunanjo rabo.

 

Lazure:
Če želimo ohraniti vidno strukturo lesa, lahko uporabimo lazuro. To so polprosojni površinski premazi za les, ki so enostavni za nanašanje. Premazan les ščitijo pred vremenskimi in mehanskimi poškodbami, hkrati pa mu omogočijo dihanje.

 

Emajli:
Kadar želimo strukture lesa prekriti, lahko barvamo z emajli. To so pokrivne barve, ki ne prepuščajo pare, obnavljanje pa je zahtevnejše. Nanašamo jih v kombinaciji s temeljnim premazom.

Za podboje so primerne vrste barve vsi pokrivni emajli.

 

 

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.