Zaščita lesa

V okolici hiše velikokrat opazimo različne lesene objekte (ograje, lope, stole, mize ipd.). Ti poleg svoje uporabnosti dodajo tudi piko na i urejenemu in privlačnemu videzu. Pomembno pa je, da za les pravilno in redno skrbite.


V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj nasvetov s pomočjo katerih boste lesu podaljšali življenjsko dobo in ohranili vse njegove pozitivne lastnosti.

 

Vzroki in preprečitev gnitja lesa


Zunanji vplivi so glavni krivec za propad in gnitje lesa. Pred vlago, snegom, dežjem in vetrom se les sam od sebe zaščiti s sivo plastjo. Čeprav to na pogled ni najlepše, pa je vseeno to naraven in neškodljiv proces, ki ohranja kvaliteto lesa. Sama siva plast pa lesu ne zagotavlja ustrezne in zadostne zaščite. Zato je nujna uporaba zaščitnih sredstev.

 

Kateri les izbrati za zunaj?


Prva stvar, ki jo lahko storimo je izbira ustreznega lesa. Priporočamo uporabo macesna, hrasta in kostanja. Te vrste so najbolj odporne na mehanske in vremenske vplive. Po drugi strani pa odsvetujemo jelko, bukev, javor in brezo. Te vrste so manj odporne in zanje je potrebno uporabiti močnejšo in globinsko zaščito.

 

Čopič med nanašanjem laka za zaščito lesa


V kolikor izberemo mehkejše vrste lesa, odsvetujemo zaščito s pomočjo lakov. Raje uporabimo lazuro, ki mora biti UV obstojna in omogoča dihanje lesa (GORI 66).


V kolikor pa gre za stabilnejše in zelo izpostavljene vrste lesa (okna, vrata) pa pripotočamo še zaščito z lakom, npr. GORI 88.


Pri zasnovi lesenih objektov je potrebno biti pozoren, da se les ne dotika tal. To krajša življenjsko dobo lesa in pospešuje trohnenje. Izbran les pa moramo kot že omenjeno zaščititi, za kar poznamo kar nekaj učinkovitih rešitev.


Najboljša zaščita lesa zunaj

 

Najprej najpomembneje:


Kako preveriti, ali je čas za novo zaščito lesa?


Enostavno.


Les pokapljajte z nekaj kapljicami vode – če se voda vpije hitro, je čas za nov premaz. V splošnem pa je potrebno stanje lesa preveriti vsaki dve leti.


To je seveda odvisno od kakovosti produktov, ki jih uporabljate, saj zagotavljajo različno dolgo dobo zaščite.

 

Lesena ograja s premazom za zaščito lesa


Za zaščito in osvežitev lesa je idealna temperatura nekje od 15 do 25 stopinj celzija. Ta je najpogostejša v suhem in toplem obdobju, zato čimprej pohitite po pomoč v naše trgovine.


Pred nanosom naravne ali kemične zaščite morate les očistiti in pobrusiti. Zaščitna oziroma impregnacijska sredstva lahko temeljijo na vodni osnovi ali na osnovi organskih topil.


Priporočamo uporabo sredstev na vodni osnovi, saj so manj zdravju škodljiva, nimajo neprijetnega vonja in se hitro sušijo.


Med naravna sredstva pa uvrščamo različna olja. Prednost je v izjemni razteznosti, ki preprečuje razpoke, hkrati pa les naredijo izjemno prijeten na otip.


Uporabimo lahko naslednje zaščite:

 

  • Impregnacijska sredstva uporabljamo za globinsko zaščito lesa proti plesni in ostalimi škodljivci. Pomembno je, da sredstvo pustimo delovati najmanj 24 ur, saj bo le tako kvalitetno učinkoval.
  • Lazure so namenjene površinski zaščiti in lesu poudarjajo naraven izgled in prvotno barvo, hkrati pa mu dodajo sijaj.
  • Pokrivne barve / emajli prav tako uporabljamo za površinsko zaščito. Združujejo visoko zaščito in dekoracijo, ki poskrbi za nov in svež videz.
  • Olja lahko uporabljamo tako za površinsko kot globinsko zaščito lesa. Naravna sredstva uporabljamo za odpornejše vrste lesa, ki slednjim dodajo svilnat sijaj, površina pa ostane neprepustna.

 

Pri nanašanju moramo čopič namočiti v izbrano zaščitno sredstvo in ga nanesti na leseno površino (ne smemo pozabiti na nobeno leseno površino). Običajno zadostujejo 2-3 nanosi, najpomembneje pa je, da sledite navodilom proizvajalca.

 

Čopič umazan z belo barvo za zaščito lesa 


Pri zgoraj naštetih zaščitah smo slednje delili na površinske in globinske. Prve lesu ohranjajo prvoten videz in preprečujejo pretirano sivenje, druge pa les ščitijo pred mehanskimi in vremenskimi vplivi ter lesu podaljšujejo življenjsko dobo.


Globinsko zaščito priporočamo za bolj izpostavljene in neodporne lesene površine, ki jih napadajo fungicidi in insekticidi, površinsko zaščito pa za bolj odporen les. Uporabimo lahko tudi kombinacijo obeh načinov skupaj, ki bo še dodatno zaščitila vaše lesene površine.

 

Svetujemo!
Predstavljamo vam najboljši način za hitro, enostavno in kvalitetno zaščito lesa. Les najprej pobrusimo, s čimer odstranimo stare nanose barv in nečistoče ter ga izravnamo. Po prvem brušenju površino očistimo in nanesemo zaščitno sredstvo (ali prvi sloj premaza, v kolikor je les že ustrezno preventivno zaščiten) ter pustimo, da se posuši. Sledi ponovno hitro brušenje s finim brusnim papirjem, ki bo odstranil vlakna in površino naredil bolj gladko. Slednjo zopet očistimo in nanesemo nov sloj premaza. Ponovno počakamo, da se površina posuši, nato jo pobrusimo še enkrat in na koncu nanesemo še tretji sloj premaza.

 

Po ustrezno nanešeni impregnaciji pa sledi nanos zaščitnega premaza – slednji je lahko glazurni ali pokrivni, odvisno kakšen je naš cilj glede končnega izgleda. Priporočljivo je, da premazi vsebujejo tudi zaščito proti UV žarkom, saj so slednji eden izmed največjih sovražnikov lesa. Zelo pomembno je, da upoštevamo navodila proizvajalcev, saj se sredstva med seboj zelo razlikujejo.

 

V Domtrade po pravo impregnacijsko sredstvo

 

V prodajnih centrih Domtrade Kranj, Žabnica in Lesce široka ponudba zajema številna kakovostna in ugodna impregnacijska sredstva in zaščitne premaze. Naši prodajni svetovalci pa imajo znanje s katerim vam pomagajo izbrati pravo zaščito za vaš les.