Obrtnik leta 2019 svetuje – raba dekorativnih tehnik in štukatur

Ali se boste v kratkem lotili pleskanja notranjih sten? Si tokrat želite nekaj drugačnega ali celo edinstvenega?

 

Izberite ustvarjalnost – spoznajte se z dekorativnimi tehnikami in štukaturami.

 

Kaj so dekorativne tehnike

Dekorativne tehnike so nanos posebnih materialov in barv pri pleskanju za doseganje okrasnih učinkov na stenskih površinah. Od nanosa klasičnih zidnih barv se razlikujejo predvsem v efektu, ki jih z njimi lahko dosežemo. Uporabite jih lahko kot ideje za barvanje notranjih sten ali stensko dekoracijo. V primerjavi z dekorativnimi nalepkami ali tapetami za steno, je njihov končni izgled variabilen. V kolikor želite torej ustvariti edinstveni izgled zidov ali popestriti zidne površine, je uporaba dekorativnih tehnik zagotovo prava izbira.

 

Pa poglejmo, kako njihova uporaba izgleda v nadaljevanju.

 

Imitacija betona in dekorativna tehnika

 

Uporaba dekorativnih tehnik

Dekorativne tehnike lahko uporabite v vsakem prostoru, ne glede na velikost, stil ali ambient. Naredimo vam lahko razne imitacije betona, rje, lesa, kamna ali kaj povsem drugega. Osnovni efekt izberete sami, končni rezultat pa je odvisen od roke izvajalca. Vsako delo zase je tako unikat in v veliki meri tudi umetniško delo.

 

Materiali in barve tehnik so večinoma pralni, le tla in površine v kopalnici pred izvajanjem zaščitite. Za nanos se uporabljajo profesionalne barve in kiti, zato je pomembno, da je izvajalec uposobljen za delo. V nasprotnem primeru namreč tvegate, da ne dobite želenega rezultata. V kolikor dekorativna tehnika ne izpade, kot je bilo zamišljeno, je postopek tudi potrebno ponoviti.

 

Imitacije kamna in lesa

 

Če torej želite le najboljše, priporočamo, da se za dekorativno obdelavo sten obrnete na strokovnjake s pravimi orodji in izkušnjami. Če pa imate umetniško žilico in se dela lotevate sami, predlagamo, da se prej posvetujete s svetovalci v Dom Trade-ovih prodajnih centrih.

 

V nadaljevanju vam predstavljamo vrste in elemente dekorativnih tehnik, ki jih pri uporabi lahko izberete.

 

Vrste dekorativnih tehnik

Dekorativne tehnike so lahko tanko slojne, kjer za končni efekt uporabimo nanos posebnih barv. To pomeni, da so bolj dostopne in enostavne za uporabo. V nasprotju z njimi, lahko izberete tudi debelo slojne tehnike. Pri slednjih ješe pred nanosom barv za efekt potrebno uporabiti dekorativni kit za izdelavo elementov strukture, oblike ali reliefa.

 

Če želite prostoru dodati več prestiža, stila in ambienta za elemente uporabite štukature.

 

Štukature

Štukature so okrasni elementi s katerimi lahko v prostor dodate eleganco in izbrani stil še popestrite. V Sloveniji jih zaenkrat vgrajujemo malo, saj se jih povezuje z baročnimi vzorci na gradovih in cerkvah. A je takoj potrebno izpostaviti, da proizvajalci danes sodelujemo z različnimi oblikovalci. To pomeni, da imate na voljo vzorce od klasičnih do zelo modernih in minimalističnih oblik.

 

Štukature se tudi naprej razlikujejo po kvaliteti materiala in namena uporabe. Če so bile v originalu oblikovane iz mavca, jih danes pripravimo iz stiropira ali trših umetnih mas, kot je duropolimer. To za vas predstavlja optimalno kombinacijo glede cene, vzdržljivosti in izgleda.

 

Za namen uporabe pa lahko še naprej izbirate med vrstami štukatur.

 

Štukature

 

Vrste štukatur

Na trgu lahko kupite kotne štukature, ki se vgrajujejo v kot med steno in stropom ali stenske in stropne štukature, ki se vgrajujejo na površino stene ali stropa. S slednjimi lahko naredimo različne oblike ali pa vam z njimi ločimo spodnji in zgornji del stene. To pomeni, da vam oblikujemo poljubne pravokotnike, kvadrate in druge oblike po želji.

 

S štukaturami lahko poleg sten popestrite tudi kamine ali nadomestite lesene zaključne letve pri podu. Okrasite lahko tudi lestence in luči. V ta namen uporabljamo štukature, imenovane rozete, ki so običajno okroglih oblik. Ker so sicer različne vrste štukatur vseh velikosti in oblik, jih lahko umestite praktično v vsak prostor, pa naj bo to stara meščanska hiša, stanovanje, ali pa minimalistična hiša sodobnega izgleda.

 

Če torej povzamemo, je raba dekorativnih tehnik in štukatur odlična priložnost da popestrite zidne površine in vašemu prostoru dodate nekaj edinstvenega. Z rabo pravih materialov in barv obogatite vrednost prostora in mu dodate pridih po vaši meri.

 

 

  Podjetje Penzl Aleksander in Peter Gorečan  

Prispevek je pripravil Aleksander Gorečan, obrtnik leta 2019. V intervjuju za Gorenjski Glas je povedal, da so dekorative kot začimbe v hrani, ki jih mora biti ravno prav.

S sinom Petrom v Šenčurju že 11. leto zapored vodi slikopleskarsko podjetje Penzel. V podjetju se osredotočata na dekorativne tehnike in vgradnje štukatur, za kar sta trenutno največji izvajalec v Sloveniji. Njuno vodilo je, da gresta vedno še en korak naprej, da ustrežeta svojim strankam.