Obnova fasade: kako popraviti okrušen omet?

Fasada hiše nima le estetske funkcije, vendar služi tudi kot zaščita pred vdorom vlage. V zadnjem času je na področju fasad zaznan velik napredek, zato je življenjska doba fasad vedno daljša (tudi do 40 let), običajno pa so na 10-15 let potrebne manjše sanacije razpok, odstopanj ali plesni. V primeru, da se sanacije ne lotite pravočasno, lahko pride do večje škode, ki lahko zahteva obširno sanacijo ali celotno obnovo.

 

Vzrok za potrebne manjše sanacije so vplivi sprememb vremena, temperatur, padavin, svetlobe ter drugih mehanskih obremenitev, ki zmanjšujejo učinkovitost glavne funkcije fasade – zaščito ometa pred vlago.

 

V primeru, da je fasada poškodovana, razpokana, zbledela, plesniva ali poraščena z algami je potrebna čimprejšnja sanacija, da je škoda čim manjša. V nadaljevanju vam predstavimo potrebne pripomočke in postopek, kako se obnove kvalitetno lotiti.

 

 

Orodje in material, ki ga potrebujete:

 

 

 

Kako popraviti okrušen omet in prebarvati fasado  

Kako popraviti okrušen omet

     
1  

Najprej je potrebno preveriti stanje podlage. S pomočjo žične krtače, kladiva in dleta preverimo trdnost ometa in le-tega, kjer se oprijema slabo, odstranimo. Poleg tega odstranimo tudi vse prašne delce in umazanijo, ki ob tem nastane.

 
2  

Za temeljito pripravo podlage pred nanosom novega ometa je potrebno le-to namočiti z vodo. To najlažje storimo z visokotlačnim čistilcem, ki hkrati odstrani morebitne delce, ki so na podlagi ostali ter jo namoči in tako pripravi na nadaljnjo obdelavo.

 

Pomembno:

Izbira pravega ometa je ključna za kvalitetno narejeno obstojno fasado, zato je pomembno, da izberete primernega. Poznamo silikonske, silikatne, mineralne, akrilne in številne mešanice. Vabimo vas v naše prodajne centre v Žabnici, Lescah in Kranju, kjer vam bodo naši svetovalci pomagali pri izbiri pravega zaključnega sloja za vašo podlago. Le tako bo namreč fasada 100% služila svojemu namenu, hkrati pa sanacija ne bo potrebna kar nekaj let.

 

Kako popraviti okrušen omet   Popravilo okrušenega ometa
     
3  

Ko izberemo primerni fasadni omet, le tega po navodilih proizvajalca zmešamo v vedru, pri čemer si lahko pomagamo z nastavkom za mešanje.

 
4  

Sledi korak, kjer s pomočjo zidarske gladilke omet nanesemo na poškodovane dele, kjer smo pred tem odstranili star in poškodovan omet. S pomočjo mokrega čopiča zabrišemo robove med starim in novim ometom ter tako prehod naredimo čim bolj neopazen.

 

 

Popravilo okrušenega ometa in barvanje fasade   Kako popraviti okrušen omet
     
5  

Ko se zgoraj opisani sloj posuši, sledi nanos osnovnega premaza, ki podlago pripravi na zaključni sloj fasade ali barvanje.

 
6   Pomembno je, da so vsi dosedanji sloji popolnoma suhi in čisti, saj sledi zadnji korak, ki je ključen za končni izgled fasade. Barvo fasade zmešamo po navodilih proizvajalca ter barvamo po načinu sveže na sveže. S tem dosežemo enakomeren sloj, brez vidnih prehodov med starim in novim ometom. Tudi v primeru zaključnega sloja je potrebno upoštevati navodila proizvajalca ter uporabljati prava orodja. Pri tem vam vedno lahko pomagajo naši svetovalci in vam tako kar se da olajšajo delo.

 

Pomembno: 

V večini primerov zadostujeta dva sloja, v primeru manjše prekrivnosti pa je potreben še dodaten nanos. Ne glede na število nanosov pa je najpomembneje, da se vsak sloj pred novim nanosom do konca posuši.

 

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.