Čiščenje in osvežitev fug v kopalnici

Kopalniške ploščice najdemo v skoraj vsaki kopalnici, saj predstavljajo odlično izbiro tako iz estetskega vidika, kot tudi iz vidika vzdrževanja in čiščenja. Ena redkih slabih lastnosti ploščic v kopalnici pa so fuge. Fuge same po sebi izjemno rade privabljajo umazanijo, plesen ali vodni kamen. Lepe bele črte, ki kopalnici dajejo še dodaten sijaj, lahko hitro spremenijo barvo, saj so polne umazanije. Posledica tega pa ni samo zanemarjen izgled, temveč tudi nevarnost za naše zdravje. Umazanijo, plesen in vodni kamen lahko v veliki meri preprečimo z rednim vzdrževanjem in čiščenjem. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj najboljših rešitev za čiščenje fug v kopalnici.

 

Skoči na temo:

Naravno čistilo za fuge s sodo bikarbono

Mešanica za domače čistilo ob trdovratnejši umazaniji in plesni

Profesionalna čistila za fuge

Čiščenje fug z visokotlačnimi in parnimi čistilci

 

Naravno čistilo za fuge s sodo bikarbono

Priporočamo, da se čiščenja najprej lotite z naravnimi čistili, ki temeljijo na sestavinah, ki so pogosta v vsakem gospodinjstvu, hkrati pa so ta čistila okolju najbolj prijazna. Kljub temu so lahko tudi naravna čistila zdravju nevarna, zato je pomembno, da se ustrezno zaščitite (obvezna uporaba rokavic in zaščitnih očal). Čiščenje fug s sodo bikarbono od nekdaj velja za izredno učinkovito metodo, zato vam v nadaljevanju predstavljamo pripomočke in postopek čiščenja.

 

Potrebujete:

 • Vodo
 • Alkoholni kis
 • Limonin sok
 • Sodo bikarbono

 

Pripomočki:

 • Stara zobna ščetka (lahko tudi električna)
 • Zaščitna očala
 • Rokavice

 

Priprava in postopek čiščenja:

Sodi bikarboni dodajte toliko vode, da dobite gosto zmes. Zmes s pomočjo ščetke nanesite na fuge, podrgnite in počakajte nekaj minut. Med tem zmešajte alkoholni kis z vodo (v razmerju 1:4) in limoninim sokom ter dobljeno mešanico poškropite po fugah. Po nekaj minutah površino sperite z vodo in obrišite s suho krpo ter tako preprečite ponoven nastanek vodnega kamna.

Priporočamo, da se pred vsakim čiščenjem še vedno posvetujete s proizvajalcem ali svetovalcem v naših prodajnih centrih v Žabnici, Lescah in Kranju, da se izognete morebitni nepopravljivi škodi, saj se ploščice med seboj glede na material zelo razlikujejo.

 

 

DODATNO:
Očiščene fuge lahko za nadaljnjo preventivno zaščito premažete z voskom za avtomobile ter s tem fuge dlje časa ohranite suhe in preprečite nastanek plesni.

 

soda bikarbona v embalaži

 

Mešanica za domače čistilo ob trdovratnejši umazaniji in plesni

Potrebujete:

 • Belilo
 • Sodo bikarbono
 • Sol

 

Pripomočki:

 • Stara zobna ščetka (lahko tudi električna)
 • Zaščitne rokavice in očala

 

Priprava in postopek čiščenja:

Belilo in sodo bikarbono zmešajte v razmerju 1:3. V primeru, da se spopadate z izjemno trdovratno plesnijo, lahko pred nanosom mešanice, v fuge vtrete sol, ki bo plesen izsušila in olajšala nadaljnje čiščenje. V fuge nanesite mešanico sode bikarbone in belila. V tem primeru je priporočljivo še dodatno poskrbeti za zaščito rok in oči, prostor pa je potrebno še dodatno zračiti. Mešanico pustite delovati 30 minut ter jo nato sperite in obrišite s suho krpo.

 

 

Profesionalna čistila za fuge

Kadar so madeži in plesen tako trdovratni, da jih ni mogoče odstraniti z naravnimi čistili priporočamo uporabo čistil, ki so specializirana za čiščenje plesni iz fug. V prodajnih centrih Dom Trade Žabnica, Lesce in Kranj, vam nudimo široko paleto profesionalnih čistil za čiščenje fug v kopalnici.


Za preprečevanje umazanije v fugah priporočamo uporabo ČISTILA ZA FUGE MELLERUD. Priporočamo upoštevanje nasvetov proizvajalca, kako očistiti plesen iz fug, za optimalni učinek čistila. Nerazredčeno čistilo razpršite po fugah in pustite delovati nekaj minut. Nato fuge obdelajte z gobo ali krtačo, ki jo sproti redno izpirajte v čisti vodi.


Priporočamo tudi uporabo BARVNEGA PREMAZA ZA OBNOVITEV FUGE FUGA FRESCA, ki pomaga doseči homogenost barvnega izgleda. Zaščitni premaz za fuge enostavno nanesete na fuge in pustite, da se posuši.

 

Čiščenje fug z visokotlačnimi in parnimi čistilci

V naših prodajnih centrih vam ponujamo širok nabor VISOKOTLAČNIH ČISTILCEV z različnimi nastavki, ki omogočajo enostavno čiščenje fug v kopalnici. Parni čistilec za fuge z vrhunsko močjo odstrani tudi najtrdovratnejše madeže, hkrati pa predstavlja okolju prijazen način čiščenja fug v kopalnici, saj ne potrebujete nobenih močnih čistil. Poleg tega vam prihrani še ogromno energije in časa. Vabimo vas v naše prodajne centre, kjer vam z veseljem svetujemo in pomagamo pri izbiri izdelkov.