Priprava za polaganje ploščic

 

Pred polaganjem ploščic ustrezno pripravimo podlago:

 

 

Majhne neravnine in vdolbine na površini zapolnimo s sanacijsko malto, večje neravnine pa izravnamo s tekočo izravnalno maso.

     
 

Vse podlage morajo biti suhe, čiste in razmaščene.

     
 

Podlage, ki so močno vpojne, premažemo s prednamazom, ki prepreči, da se lepilo za keramiko v stiku s takšnimi podlagami ne suši prehitro.

     
 

Površine v kopalnici ali drugih vlažnih prostorih najprej zaščitimo pred prodorom vlage v nosilno podlago tako, da jih premažemo z vodotesnim prednamazom. Prednamaz nanesemo z valjčkom ali čopičem.

 

 

Preden začnemo polagati ploščice, jih razpakiramo in pregledamo, da se morda med transportom niso poškodovale. Ploščic, pri katerih opazimo poškodbe, ne vgrajujemo – lahko pa njihove nepoškodovane dele porabimo, ko potrebujemo le manjše delčke ploščic (npr. v kotih, vogalih).

 

 

Razmislimo o tem, kako bomo ploščice razporedili po površini:

 

 

Običajno začnemo ploščice polagati od sredine. Na steni si označimo sredinsko navpično črto – da bo zares navpična, si pomagamo z vodno tehtnico – in na to črto umestimo fugo ali sredino prve ploščice.

     
 

Če bodo ploščice potekale diagonalno, si načrt za prvo vrsto pripravimo na podoben način: iz kotov prostora potegnemo črti in začnemo s polaganjem prve vrste na mestu, kjer se črti križata.

     
 

Pri načrtovanju poteka ploščic pazimo, da v zadnjih vrstah (na obeh straneh stene ali tal) ne bomo imeli pretankih ploščic. Ploščice v zadnjih vrstah naj bodo široke vsaj za polovico ploščice.

     
 

Na zunanjih robovih začnemo polaganje s celo ploščico, da bo rob lepo zaključen, pa nanj postavimo zaključno letvico.