Nasveti za rezanje ploščic

Ste v procesu prenove in je vaš naslednji korak polaganje ploščic?

 

Potem ste se zagotovo znašli na točki, ko potrebujete informacije o rezanju keramičnih ploščic, da bodo le te ustrezale dimenzijam prostora.

 

Da vam olajšamo priprave in sam proces razreza ploščic, smo za vas pripravili obsežen članek s koristnimi nasveti naših strokovnjakov.

 

Skok na določeno temo:

 

Rezanje ploščic različnih vrst

Ploščice so si različne.

 

Rezanje ploščic je tako odvisno od strukture in gostote ploščice ter rezalnika, ki ga imate na voljo. Sestava ploščice igra pomembno vlogo pri določanju tehnike rezanja in uporabe rezalnika.

 

Osnovna surovina za izdelavo keramičnih ploščic je glina:

Z dodajanjem kremenčevega peska, glinenca oz drugih materialov se pridobi suha masa za stiskanje. Ploščice se žgejo na temperaturi od 900 do 1200 °C enkrat ali dvakrat, kar določa karakteristiko in kvaliteto ploščice. Na ta način ločimo umetne ploščice (visoko in nizko žgane), nežgane ploščice in ploščice iz naravnega kamna.

 

Preberite tudi, kako narediti pravilno pripravo za polaganje ploščic!

 

Ploščice iz naravnega kamna imajo relativno visoko vpojnost vlage in so neprimerne za pogoje zmrzali, režejo se dokaj enostavno npr. z ročno rezalko.

 

Ploščice granitogres (suhostiskane) in lomljenec imajo nizko vodo vpojnost – odporne so na mehanske poškodbe in obremenitve. Primerne so za splošno uporabo ter na zmrzal. Z ročnim rezalnikom se režejo težje, saj je v večini primerov potrebna primerna električna pomoč ročnih brusilnikov.  

 

Naravni marmor je naravni material, ki ima visoko vodovpojnost. Pri rezu z ročnim rezalnikom je težko slediti ravnemu rezu, zato jih režemo z vodnim rezalnikom oziroma z ročnim brusilnikom.

 

Gotovo se že sprašujete, kakšno orodje potrebujete za rezanje keramičnih in drugih ploščic. Več o tem sledi v naslednji točki.

 

Orodje za rezanje keramičnih ploščic

Pred pričetkom rezanja potrebujete seveda pravo orodje. Kakšen je torej idealni stroj za rezanje ploščic?

 

Preden se odločite za nakup svetujemo, da upoštevate sledeč nasvet strokovnjakov: Vprašajte se, kolikokrat boste orodje potrebovali in koliko ste pripravljeni zanj odšteti.

 

Na trgu najdemo marsikaj. Cena velikokrat pogojuje kvaliteto orodja in tehniko rezanja.

 

Preberite več: Kako položiti ploščice v 10 korakih

 

Izbire se lahko lotite na sledeč način:

 • Če boste ploščice rezali samo občasno (domača uporaba), potem je običajni rezalnik stekla povsem dovolj.
 • Če nameravate redno rezati ploščice, raje kupite mehanski rezalnik ploščic.
 • Električni rezalnik za ploščice bo prišel prav, če ploščice režete zelo pogosto in v velikih količinah.

 

Trenutno sodobna tehnologija ponuja različne stroje za rezanje ploščic. Razdeljeni so na specializirane in amaterske, vendar je takšna delitev zelo pogojna. Vsako od izbranih orodij ima visoko funkcionalnost, nekatera so majhna, druga pa zelo okorna.

 

Orodja in stroji za rezanje ploščic

 

Najpogostejša orodja, ki so prikazana na sliki.

1 - električni rezalnik za ploščice (na drug način vodna žaga).

2 - krožna žaga, ki jo namestimo na vrtalnik.

3 - ročna žaga za rezanje ploščic z diamantnim rezilom (mlinček).

4 - ploščice (ročni rezalnik ploščic).

5 - klešče (ščipalke za ploščice).

6 - rezalnik stekla.

7 - navadna keramična žaga.

 

V naslednji točki se lotevamo postopka rezanja.

 

Postopek rezanja ploščic

Rezanja keramičnih, gres in drugih ploščic se lahko lotimo z različnimi stroji. Ker je ponudba na trgu velika smo se odločili, da vam predstavimo postopke rezanja z različnimi orodji.

 

Pa začnimo!

 

Monolit rezalnik za rezanje keramike

 

Postopek rezanja z rezalnikom stekla:

1  

Najprej pripravite delovno mesto, kjer boste rezali ploščice. Priporočamo, da pod ploščico položite leseno oblogo, na primer kos vezane plošče. Na vezano ploščo položite ploščico in nanjo označite rez (uporabite svinčnik, ki ga lahko po potrebi izbrišete), z rezalnikom stekla potegnite rez po liniji, ki ste jo predhodno označili s svinčnikom.

     
2  

Ploščico ste sedaj zarezali z rezalnikom stekla v smeri reza. Pod rez ploščice položite ozek kovinski predmet. Z rokami pritisnite na obe strani ploščice in jo tako prelomite na dva kosa.

     
3  

Območje napak na ploščici obdelajte z brusnim papirjem ali brusnim kamnom (uporabljajte fin brusni kamen, ki je namenjen brušenju keramike).

 

 

Postopek rezanja z rezalnikom ploščic:

Pogoj uporabe ročnih rezalnikov ploščic je gladka in stabilna površina ploščica.

 

1  

Ploščico vstavite na napravo za rezanje ploščic in označbo, kje moramo ploščico prerezati, poravnate z orodjem za rezanje. Rezilo povlecite po označbi (predhodno rez narišite s svinčnikom) – s tem na površini ploščice v glazuro naredite ravno brazdo.  

     
2  

V drugem koraku ploščico prelomite na dvoje – ročico naprave za rezanje potisnite navzdol in ploščica se bo prelomila.

     
3  

Oster rob na mestu reza zgladimo z brusnim papirjem.

 

 

Postopek rezanja ploščic z brusilko:

Brusilni stroj ima veliko več priložnosti kot mehanski rezalnik ploščic, saj je sposoben rezati ploščice v ravnih linijah in prav tako ustvariti kodraste reze vzdolž robov ploščice.

 

Z veliko motivacije lahko s pomočjo mlinčka izrežete celo okroglo luknjo z najmanjšim premerom 70 mm.

 

Brusilnik, opremljen z diamantnim diskom, je univerzalni rezalnik ploščic. Njegova edina pomanjkljivost je pojav okruškov vzdolž robov reza.

 

Ne naredite napake pri izbiri ploščic - enostavno si jih izrišite sami in preverite, kako bi izbrane ploščice izgledale v vaši sobi!

 

Žal se temu ne moremo izogniti - tako novi kot stari diamantni krogi puščajo majhne odrezke, zato lahko to metodo rezanja ploščic uporabimo le, če je rezan rob blokiran z drugo ploščico z "običajnim" koncem ali če so izrezi zaprti z nečim.

 

 

Rezanje keramičnih ploščic z brusilko

 

Rezanje ploščic z brusilko tako omogoča bolj natančno in enakomerno rezanje.  

Seveda pa za delo lahko uporabite tudi električne rezalnike ploščic.

 

Električni rezalniki za ploščice so lahko:

 • z vrhom motorja,
 • s spodnjo napravo motorja.

 

Rezalnik ploščic, katerega motor je nameščen spodaj, je zelo kompakten. Z njim je priročno delati v majhnih prostorih, poleg tega pa lahko reže ploščice skoraj vseh oblik in velikosti.

 

Za natančnejše in figurativno rezanje pa obrtniki uporabljajo rezalnike ploščic z vrhunskim motorjem.

 

Če morate na ploščici izrezati figuriran vzorec, si zapomnite teh nekaj preprostih pravil:

 • S šablono označite črto reza in z električnim rezalnikom ploščic naredite zareze v smeri lomnih črt. Več rezov naredite, bolj natančne oblike dobite.
 • Nato s steklenim rezalnikom odrežite konturo in postopoma odlomite vsak trak s ploščice.
 • Neravnine na ploščici je mogoče spodnesti z brusnim papirjem ali kamnom.

 

Odlično, pričeli ste z rezanjem ploščic! Ampak, ploščice se med tem postopkom lahko tudi zlomijo. Kaj pa zdaj?

 

Poskrbimo, da ploščica med rezanjem ne poči!

Kako?

 

Najprej se moramo zavedati, da je je zlom ploščice odvisen predvsem od načina rezanja in od same sestave ploščic. Npr. glineno ploščico lažje odrežemo kot granitogres/poligres ploščico. V obeh primerih lahko ploščico enostavno odrežemo z električnim brusilnikom. Pri tem je potrebno upoštevati, da bo prisoten prah in moteč hrup.

 

Pri ročnem rezanju z rezalnikom ploščic hrupa in neomejene količine prahu ne bo. Vendar pa včasih pride do drugačnih težav. Lahko se zgodi, da se ploščica (granitogres/poligres/porcelanogres) ob rezanju z ročnim rezalnikom ne odreže v smeri reza ampak po »svoje«.

 

Ko ne gre z ročnim rezalnikom moramo uporabiti električni rezalnik, oziroma t.i. mlinček. Pri nekaterih gres ploščicah se lahko zgodi, da imajo v sebi tako napetost, da se nikakor ne odrežejo z električnim, pa tudi ne z ročnim rezalnikom.

 

Kaj pa zdaj?

 

V tem primeru ploščico obrnemo na hrbtno stran in zavrtamo vsaj eno do dve luknji. S tem sprostimo napetosti v njej. Pri tem moramo paziti, da pri vrtanju ne poškodujemo glazure ploščice.

 

Pri večjih formatih ploščic se poslužujemo vibracijskih naprav, pri katerih ploščico najprej zvibriramo in s tem razbremenimo njene notranje napetosti. Šele nato naredimo rez in lom ploščice ter s tem poskrbimo, da ne poči.

 

Včasih se je ploščice (vpojne glinene sestave) pred polaganjem namakalo v vodi, da so se napojile vode in potem se je lahko začelo polagati. Danes se tega postopka ne poslužujemo, saj ni potreben. Materiali so namreč bolj napredni kot nekoč. Moramo pa v tem primeru ploščico in steno premazati dvoslojno, da ne pride do nesprijema obeh površin.

 

Rezanje ploščic

 

Kako narediti luknjo v ploščici

Če morate v ploščici narediti lepo luknjo in hkrati ohraniti njeno celovitost, uporabite ta preprost in priljubljen način:

 

1  

Za začetek odstranite glazuro s površine ploščice - ravno na mestu, kjer nameravate narediti luknjo. To je enostavno storiti s kladivom ali dletom.

     
2  

Zdaj z električnim vrtalnikom previdno vrtajte ploščico na pravem mestu za vas.

     

Vrtanje je eden najtežjih in najpomembnejših postopkov pri rezanju ploščic.

Svetujemo, da pri tem upoštevate nasvete strokovnjakov.

 

Za vrtanje ploščic z električnim vrtalnikom upoštevajte:

 • Najprej prilagodite "balerino" (orodje za rezanje lukenj v ploščice) glede na polmer, ki ga potrebujete in pritrdite balerino v pritrdilno vpenjalno palico.
 • Balerino postavite v posodo z vodo – globina vode ne sme biti večja od 1 cm.
 • Izvrtajte luknjo pri majhni hitrosti, da preprečite vstop vode v električni vrtalnik.
 • Če morate obiti cevi ali druge ovire, najprej izvrtajte luknjo želenega premera in nato na sredini luknje prelomite ploščico.

 

Kako se vrtanja lahko lotite sami:

Pred začetkom dela morate poskrbeti za zaščito oči, obraza in rok - za to potrebujete očala, masko in zaščitne rokavice.

 

1  

Z vrtalnikom in kleščami lahko naredite okroglo luknjo, vendar vam bo to vzelo več časa. Možnost je primerna za že položene ploščice.

     
2  

Če ploščica še ni položena predlagamo sledeče: držite jo v vroči vodi, saj material postane bolj plastičen (pri opečnati ploščici) - približno štirideset minut. Da bi naredili luknjo, morate začrtati konturo in zaščititi preostalo površino ploščice s trakom. 

     
3  

Nadalje, korak nazaj od robov, morate sistematično izvrtati luknje po obodu. Nato s kleščami razrežite notranji krog.

 

 

Kot smo videli, je rezanje keramičnih in drugih ploščic zahteven postopek, ki terja veliko znanja in priprave. Uspeh boste doživeli z uporabo pravih orodij, primernih ploščic in izpiljene tehnike.

 

Vam katera izmed teh treh naštetih točk manjka?

V tem primeru priporočamo pomoč usposobljenih strokovnjakov, ki bodo delo opravili hitro in kakovostno.

 

 

 

            Članek je pripravil Peter Lamberger, ustanovitelj podjetja z dolgoletno keramičarsko tradicijo. Podjetje ponuja predvsem polaganje naravnega in umetnega kamna ter zaključna dela v gradbeništvu. Pohvalijo se lahko z bogatimi izkušnjami na področju polaganja tlakovcev, kock, keramike in drugih materialov. Več informacij na spletni strani https://keramicarstvo-lamberger.info/