Sanacija vlage po poplavah

Priprava prostora pred začetkom sanacije sten in tal po poplavah je ključna, saj bo ustrezno načrtovana in izvedena priprava pripomogla k učinkovitemu in varnemu izvajanju del. V nadaljevanju je nekaj korakov, ki jih je pametno upoštevati pri pripravi prostora.

 

  1. Odstranite ostanke in odpadke: odstranite vse, kar je bilo poškodovano ali kontaminirano zaradi poplave, vključno s pohištvom, preprogami, stenskimi ali talnimi oblogami, vse do trdne podlage – estriha. To je pomembno za preprečevanje nadaljnje škode (ostajanja vlage v prostoru) in zagotavljanje čistega delovnega okolja.
  2. Pred sanacijo temeljito očistite in dezinficirajte celoten prostor, da preprečite morebitne bakterijske ali plesnive kontaminacije.
  3. Izsušite prostor: odstranitev vode in vlage iz stanovanja oziroma prostora. To lahko vključuje uporabo razvlaževalcev zraka, mokrih in suhih sesalcev, v nasprotnem primeru pa je sanacijski rok daljši. Vlaga v stanovanju lahko ostane daljši čas, posledično pa je prostor idealen za nastanek zidne plesni.
  4. Pred začetkom sanacijskih del preverite strukturalno integriteto stavbe. Stene, tla in temelji morajo biti varni za nadaljnje delo. Če je prišlo do poškodb, je treba težave odpraviti pred nadaljevanjem.
  5. Preverite stabilnost površin s pritrkavanjem. Votlo donenje kaže na slabo oprijete sloje.

 

Skok na temo:

 

Sanacija vlažnih zidov in sten

 

Način sanacije notranjih zidov in sten je odvisen od vrste in intenzivnosti poškodb. Notranje površine je treba najprej temeljito očistiti in dezinficirati. Nato stene posušimo in s krtačenjem odstranimo morebitne izlužene soli.

 

Nato lahko začnemo sanacijo. Najprej odstranimo odstopajoče ali slabo oprijete barvne nanose ter nanesemo izravnalno maso in osnovni premaz. Potem nanesemo blokado madežev in zaključimo z dekorativnim barvanjem.

 

Za več informacij o sanaciji vlažnih zidov preberite naslednje vsebine:

 

 

 

Groba izravnava, sanirni in sušilni ometi

 

Za zamenjavo ometov, ki jih je poškodovala kapilarna vlaga ali voda ob poplavah, uporabimo apnenocementni sanirni omet, ki je zaradi fine zrnavosti (1 mm) primeren tudi za izvedbo finega sanirnega ometa.

 

Za obnovo ometov, ki jih je poškodovala kapilarna vlaga, in kot preventivno zaščito pri novogradnjah uporabimo sušilni omet na osnovi hidravličnih veziv, z visoko vsebnostjo specialnih difuzijsko odprtih mikropor.

 

Za več informacij o sanirnih in sušilnih ometih si oglejte izdelke:

 

 

LETAK MUREXIN

 

Odstranjevanje lesenih in mavčnih »Knauf« plošč

 

Posledice vdora vlage v mavčne plošče so lahko deformacije in razpoke, nezadosten oprijem kartonske površine z mavčnim jedrom, popuščanje vijakov, s katerimi so mavčne plošče privijačene na podkonstrukcijo in podobno.

 

Najprej določimo višino močenja in z vbodno žago izrežemo in odstranimo oblogo iz mavčnih plošč do višine približno 25–50 cm (odvisno od časa izpostavljenosti vodi; pri impregniranih mavčnih ploščah približno 5 do 10 cm) nad nivojem močenja. Po potrebi s tega območja odstranimo tudi izolacijski material. Nato posušimo votli del konstrukcije ter preverimo poškodbe zaradi rje in jih po potrebi popravimo. Po posušitvi v votli prostor vstavimo mineralno volno in privijačimo mavčne plošče.

 

Za več informacij o odstranjevanju lesenih in mavčnih »Knauf« plošč preberite naslednje vsebine:

 

 

Sanacija talnih oblog

 

Najprej preverimo stanje talnih oblog in ugotovimo, ali jih lahko saniramo, ali jih je treba odstraniti in zamenjati. Pred namestitvijo novih talnih odlog se prepričamo, da je podlaga povsem suha.

 

Za več informacij in izdelkov za sanacijo talnih oblog preberite naslednje vsebine:

 

 

Priprava tlaka

 

V primeru, ko je zaradi poplav v sklopu sanacije smiselno odstraniti vse sloje tlaka v pritličju, so na voljo različne možnosti izvedbe. Končna sanacija se razlikuje od primera do primera, v odvisnosti od dejanskega stanja, razpoložljivega prostora, namena uporabe in podobno.

 

Za več informacij o možnih izvedbah tlaka preberite naslednje vsebine:

 

 

Sanacija notranjih in zunanjih površin

 

Za splošne informacije o sanaciji notranjih in zunanjih površin preberite naslednje vsebine:

 

 

 

Za vse dodatne informacije so vam na voljo tudi naši svetovalci v prodajnih centrih v Žabnici, Lescah ali Kranju.

 

Z veseljem vam bomo prisluhnili in pomagali pri sanacijah po poplavah.

 

 

SVETOVANJE