Čiščenje in vzdrževanje tlakovcev

Kljub temu, da tlakovci zahtevajo kar nekaj vzdrževanja in čiščenja, so zaradi lepega končnega izgleda še vedno pogosta izbira. Za ohranjanje lepega videza čim dlje pa je potrebno pravilno vzdrževanje in čiščenje s primernimi čistili in pripomočki. V nadaljevanju vam bomo predstavili različne načine čiščenja in vzdrževanja tlakovcev, odstranjevanje najtrdovratnejših madežev kot so oljni ostanki, plesen in mah, primerne produkte, ki so na voljo v naših prodajnih centrih ter priročne informacije, ki vam lahko opravilo močno olajšajo.

 

Za hiter skok na temo kliknite:

Čiščenje tlakovcev z naravnimi domačimi čistili

Čiščenje tlakovcev s profesionalnimi čistili

Olje na tlakovcih

Plesen na tlakovcih

Mah na tlakovcih

Čiščenje tlakovcev z visokotlačnim čistilcem

Čistila za visokotlačno čiščenje tlakovcev

 

Betonski izdelki temeljijo na naravnih materialih, zato je povsem normalno, da se barva skozi čas minimalno spreminja. Na te spremembe s čiščenjem in vzdrževanjem nimamo vpliva, hkrati pa nimamo vpliva niti na cvetenje betona – bele blede lise, ki v nekaj letih normalno izginejo.

 

Štirje letni časi in s tem različne oblike padavin, temperature in nesnaga močno vplivajo na izgled tal, zato je pomembno, da poznamo osnove vzdrževanja tlakovcev - pometanje in splakovanje z vodo. Kljub rednemu vzdrževanju pa se lahko pojavijo trdovratnejši madeži, ki zahtevajo bolj temeljito čiščenje.

 

Čiščenje tlakovcev z naravnimi domačimi čistili

Ob pravilnem sprotnem vzdrževanju tlakovcev je čiščenje precej enostavno in hitro, zato se v tem primeru lahko odločite za okolju najprijaznejšo tehniko - vodo in mehkejšo krtačko. Po potrebi lahko dodate tudi blažje nevtralno milo. V primeru, da z mehko krtačo željenega rezultata niste dosegli, lahko uporabite tudi tršo krtačo vendar nikakor ne žične krtače, saj boste v tem primeru povzročili nepopravljivo škodo na tlakovcih.  

 

tlakovci porisani s kredo

 

Če umazanije ni mogoče odstraniti le z vodo in milom lahko v vodo dodate sodo bikarbono. Omenjena mešanica predstavlja močno čistilo, zato priporočamo, da se pri uporabi ustrezno zaščitite (zaščitne rokavice, očala). Mešanico polijte po željeni površini ter pustite nekaj ur in zdrgnite ter nato očistite. Priporočljiv odmerek: 10g sode bikarbone na 1l vode.

 

POMEMBNO:
Med učinkovita naravna čistila spada tudi kis, vendar uporabo le-tega pri čiščenju tlakovcev strogo odsvetujemo, saj močno škoduje tako tlakovcem, kot tudi fugam.

 

Čiščenje s profesionalnimi čistili

Če gre za specifične in bolj trdovratne madeže so najbolj učinkovita profesionalna čistila. V naših prodajnih centrih vam tako nudimo številna čistila, ki so proizvedena za odstranjevanje umazanije, ki se na vaših tlakovcih pojavi najpogosteje.

 

Olje na tlakovcih

Pogosto se zgodi, da iz vozil na tlakovce odtekajo različne oljne tekočine, zato v naših prodajnih centrih ponujamo čistilo, specializirano za takšne madeže. Če je oljni madež svež je pomembno, da ga najprej čim bolj popivnate s krpo, v primeru starejšega madeža to žal ni mogoče. V obeh primerih pa so naslednji koraki enaki. Po madežu polijte za to primerno čistilo – priporočamo uporabo SREDSTVA ZA ODSTRANJEVANJE OLJNIH MADEŽEV MELLERUD. Čistilo pustite delovati 30 min ter nato zdrgnite s krtačo in sperite z vodo. Če se poslužujete čiščenja z visokotlačnim čistilnikom pa priporočamo uporabo le-tega s pomočjo primerne nastavljive krtače.  

 

Plesen na tlakovcih

Plesen spada med zdravju bolj škodljive madeže, zato je pomembno, da pravočasno odkrijete vzrok nastanka ter nato plesen popolnoma odstranite. Pogosto je vzrok nastanka lahko pomanjkanje sončne svetlobe in visoka vlažnost, zato poskusite do dela, ki je okužen s plesnijo dovesti čim več sončne svetlobe. S sončno svetlobo boste v veliki meri preprečili tudi vlažnost. Če vzroka plesni na ta način ne morete preprečiti sami, vam svetujemo posvetovanje s svetovalci v naših prodajnih centrih v Žabnici, Lescah in Kranju, ki vam bodo pomagali najti pravo rešitev.

 

Pri čiščenju plesni lahko v določenih primerih zadostujejo tudi zgoraj opisana domača čistila. Če pa je plesen bolj trdovratna priporočamo uporabo za to specializiranega ČISTILA ZA ODSTRANJEVANJE PLESNI MELLERUD, ki se uporablja tako, kot ostala opisana čistila.

 

POMEMBNO:
Vsa čistila uporabljajte izključno po navodilih proizvajalca. Če imate dodatna vprašanja vam pred uporabo priporočamo dodatno posvetovanje z našimi svetovalci, da preprečite morebitno nepopravljivo škodo.

 

Mah na tlakovcih

Vzrok za nastanek mahu je pogosto podoben kot pri plesni, zato je preprečevanje le-tega enako. Pogostokrat je rešitev za odstranitev mahu že dovolj velika izpostavitev soncu. V primeru, da nimate možnosti tlakovcev izpostaviti sončni svetlobi lahko pri manj trdovratnih madežih uporabite naravna čistila, v primeru bolj trdovratnih madežev pa priporočamo uporabo ODSTRANJEVALCA ALG IN ZELENIH OBLOG MELLERUD.

 

Izbrano čistilo nanesite na del poraščen z mahom ter pustite delovati vsaj 30 min. Nato se z nekoliko tršo krtačo lotite drgnjenja, ki vam lahko vzame kar nekaj časa in energije. Za lažje čiščenje priporočamo uporabo visokotlačnega čistilca z nastavkom krtače za drgnjenje, ki delo močno olajša. Po koncu drgnjenja čistilo in umazanijo temeljito sperite iz tlakovcev. Če želite razraščanje mahu preprečiti za čim dlje je pomembno, da po vsakem čiščenju ponovno nanesete tesnilo. To bo olajšalo naslednje čiščenje ter hkrati maksimalno zmanjšalo pojav mahu na tlakovcih.

 

maček spi na tlakovcih

 

Čiščenje tlakovcev z visokotlačnim čistilcem

Če so vaše tlakovane površine večje, vam definitivno svetujemo nakup VISOKOTLAČNEGA ČISTILCA, ki vam bo znatno olajšal čiščenje tako tlakovcev kot tudi drugih površin. Visok pritisk namreč odstrani tudi najtrdovratnejše madeže v kratkem času in brez večjih naporov. Kljub temu je pomembno, da se pri proizvajalcu tlakovcev pozanimate, kakšna oblika čiščenja je najprimernejša za vaše tlakovce. Poleg tega lahko čiščenje z visokotlačnim čistilcem preizkusite na manjšem odmaknjenem/manj vidnem delu tlakovcev in tako preprečite morebitno neželeno škodo.

 

Pomembno je, da pred uporabo visokotlačnega čistilca najprej odstranite morebitno listje, mah in plevel. Ob večji količini listja priporočamo uporabo PUHALNIKA/SESALNIKA LISTJA, ki vam bo delo znatno olajšal. Ob manjših površinah pa seveda zadostuje običajna metla za listje. Pomembno je, da iz fug odstranite mah in plevel, saj se v nasprotnem primeru lahko poškodujejo vaši tlakovci. Pri izbiri čistil vam svetujemo produkte, ki minimalno škodujejo okolju, hkrati pa je pomembno tudi poznavanje zakonskih omejitev. Ponekod so omenjena čistila namreč prepovedana, saj uporaba le teh lahko povzroči onesnaženje podtalnice. V naših prodajnih centrih v Žabnici, Lescah in Kranju vam z veseljem svetujemo in ponudimo učinkovita in hkrati okolju prijazna čistila.

 

Na tej točki so vaši tlakovci nared za čiščenje z visokotlačnim čistilnikom. V primeru, da je umazanija nekoliko trdovratnejša in želenega učinka niste dosegli s čistilcem vam svetujemo, da preizkusite naslednji način.

 

Čistila za visokotlačno čiščenje tlakovcev

Ta oblika čiščenja tlakovcev je povsem enaka zgoraj opisani, z izjemo dodanih čistil. Zelo pomembno je, da navodila proizvajalca visokotlačnega čistilca natančno preberete in uporabite le tista čistila, ki so za izbrano napravo primerna. V tem primeru močno odsvetujemo uporabo domačih čistil, ki smo jih opisali v prvem delu članka.

 

Vse to so razlogi, za natančno izbiro visokotlačnega čistilca. Pomembno je, da o napravi pridobimo čim več informacij o načinu uporabe, čistilih, vplivu na okolje itd.

 

POMEMBNO:
V primeru, da so vaši tlakovci iz naravnega kamna vam svetujemo uporabo čistil, ki so pH nevtralna saj se s tem izognete morebitni škodi.

 

V današnjih časih je nujno, da se zavedamo situacije s pomanjkanjem vode in se temu primerno tudi obnašamo. Odsvetujemo vam prekomerno čiščenje, tudi če vaši tlakovci niso brezhibno čisti. Pomembno je, da z vodo varčujemo in se zavedamo njene dragocene vrednosti. Tega se zavedajo tudi nekateri proizvajalci visokotlačnih čistilnikov, ki zagotavljajo do kar 80% manjšo porabo vode v primerjavi s čiščenjem z običajno cevjo za vodo.  

Bodimo odgovorni in varčujmo z našo vodo!

 

Da pa se boste čiščenja tlakovcev lotili čim manjkrat vam svetujemo uporabo različnih IMPREGNACIJSKIH SREDSTEV, ki preprečujejo nastanek umazanije ter tlakovcem hkrati podaljšajo življenjsko dobo. V naših prodajnih centrih vam z veseljem svetujemo pri izbiri različnih čistil in impregnacijskih sredstev ter njihovi uporabi.

 

DODATNO:
Pomembno je, da na tlakovce ne pozabite pozimi, saj lahko z nepremišljenimi dejanji povzročite nepopravljivo škodo. Priporočamo manjšo/zmerno uporabo soli, hkrati pa je pomembno, da sneg odmetavate s PLASTIČNIMI LOPATAMI ter s tem preprečite odrgnine na tlakovcih.