Zatiranje plevela med tlakovci: 10 najboljših načinov

Če razmišljate o novih tlakovanih površinah ali pa jih že imate, boste slej ko prej naleteli na plevel. Ta se bo udobno namestil v režah med tlakovci in seveda rasel hitreje kot katerokoli drugo zelenje na vašem vrtu. Zanemarjeni tlakovci uničijo videz vašega vrta, to pa se zelo hitro zgodi v toplejših mesecih, ko začne med tlakovci plevel hitro rasti. Vendar ne skrbite – predstavili vam bomo različne metode, s katerimi se lahko znebite zaraslega plevela ali pa mu preprečite in otežite rast. Preverite, kako se znebiti plevela med tlakovci, in vrnite vašemu dovozu urejen videz.

 

Skok na metodo:

Metoda 1: ročno odstranjevanje plevela in trave

Metoda 2: odstranjevanje plevela z belim kisom

Metoda 3: uporabite vrelo vodo

Metoda 4: odstranjevanje plevela s slano vodo

Metoda 5: odstranjevanje s sodo bikarbono

Metoda 6: preprečite rast plevela z visokotlačnim čistilcem

Metoda 7: preprečite plevel z rednim pometanjem

Metoda 8: uporaba polimernega fugirnega peska

Metoda 9: odstranjevanje plevela s herbicidi

Metoda 10: uporaba gorilnika za zatiranje plevela

 

 

Odstranjevanje in zatiranje trave in plevela

Metoda 1: ročno odstranjevanje plevela in trave

To je najbolj učinkovit, okolju prijazen in hkrati verjetno najbolj dolgočasen način odstranjevanja plevela med tlakovci, ki zahteva ročno delo. Če nameravate plevel odstraniti ročno, pazite, da boste plevel izpulili skupaj s korenino. V primeru, da potrgate samo listje oz. nadzemni del rastline, ta metoda ne bo tako dolgotrajno učinkovita. S pravilnim puljenjem odstranite celotno rastlino in ta ne bo znova zrasla na istem mestu.

 

Za lažje in bolj udobno ročno odstranjevanje vam predlagamo, da uporabite podlago pod koleni, roke pa zaščitite z oprijetimi vrtnarskimi rokavicami. Plevel boste na ta način najlažje odstranili po močnem in dolgem dežju, saj je zemlja bolj rahla. Če dežja ni na spregled, si lahko tlakovani del vašega vrta zalijete z vrtno cevjo in tako navlažite zemljo med tlakovci. Tako boste lažje odstranili plevel skupaj s koreninami.

 

Če se srečate s trdovratnim plevelom, ki se ne premakne iz zemlje, uporabite krivec (nož z zakrivljenim rezilom). Med delom vam priporočamo glasbo, saj je delo lahko naporno, vsakih 20 minut pa privoščite odmor vašim kolenom.

 

rokavice in pribor za vrtnarjenje na tlakovcih

 

 

Metoda 2: odstranjevanje plevela z belim kisom

Beli kis je odlična izbira za odstranjevanje plevela, saj ga najdete v običajnih supermarketih, hkrati pa je poceni in učinkovit. Plevel, ki pride v stik z belim kisom, se posuši. Predvsem je uporaben za manjši oz. mlajši plevel, za večji plevel pa priporočamo kis z višjo koncentracijo. Tega lahko najdete v vrtnarskih trgovinah.

 

Za boljši učinek priporočamo dodatek detergenta za pomivanje posode in soli, saj se tako kis bolje oprime plevela. Razmerje je naslednje: v 4,5 litra belega kisa raztopite 2 čajni žlički detergenta in 2 čajni žlički soli. Raztopino premešajte in nalijte v vrtno steklenico z razpršilom.

 

Še nekaj nasvetov pri delu:

 • Če se spopadate le z nekaj bilkami plevela, lahko te zadušite z belim kisom kar naravnost iz plastenke.
 • Če nameravate uporabiti drug kis, ki ima višje koncentracije v primerjavi s 5 % belim kisom, lahko tega razredčite z vodo.
 • Odstranjevanja se lotite na sončen dan, najbolje opoldne, saj bo kis tako hitreje sušil plevel. Če vas ujame dež, ali pa kmalu zatem dežuje, bo treba postopek ponoviti. Počakajte, da se tla posušijo, nato pa na plevel znova razpršite kis oz. raztopino.
 • Kis ne diskriminira med plevelom in okrasnim rastlinjem – uničuje vse rastlinje, s katerim pride v stik.
 • Z uporabo kisa (predvsem močnejšega kisa) lahko tvegate jedkanje tlakovcev, zato bodite previdni pri njegovi uporabi.

 

roka v rokavici z razpršilom

 

 

Metoda 3: uporabite vrelo vodo

Eden izmed načinov odstranjevanja trave in plevela med tlakovci je z vrelo vodo. Zavrite vodo in jo vlijte med tlakovce. To ponavljate, dokler ne prelijete vsega plevela. Vrela voda lahko uniči tudi korenine in semena. Upoštevajte, da je neselektivni uničevalec rastlinja, zato pazite, da jo uporabite le na plevelu.

 

Pri tem postopku bodite previdni, da se ne poškropite – polivajte le iz nizke višine in neposredno na plevel. Če vam je pomembna varčnost, lahko ostanke vrele vode iz čajnega kotlička ipd. zlijete na plevel med tlakovci.

 

odprt čajnik z vrelo vodo in paro

 

 

Metoda 4: odstranjevanje plevela s slano vodo

Sol je učinkovita pri zatiranju skoraj kateregakoli rastlinja. Pripravite raztopino slane vode v razmerju voda 3 : 1 s soljo in jo dobro premešajte. Raztopino prelijte po plevelu med tlakovci. S tem bo plevel začel odmirati – ko to opazite, posujte suho sol po tistih delih, kjer je veliko plevela.

 

Če po uporabi raztopine ne vidite nobenih rezultatov, povečajte koncentracijo soli v raztopini in postopek ponovite. Raztopini lahko dodate tudi kanček mila za pomivanje posode ali kisa za boljšo učinkovitost. To metodo ponavljajte na 3 do 6 tednov.

 

Ne pozabite, da lahko sol poškoduje tlakovce, zato bodite pazljivi pri njeni uporabi na dvorišču. Padavine lahko spirajo sol iz tlakovanih površin na druge bližnje dele vrta, kjer lahko sol uniči rastlinje in spremeni kakovost zemlje.

 

 

 

Metoda 5: odstranjevanje s sodo bikarbono

Po tlakovanem dvorišču potresite sodo bikarbono in jo pometite v reže med tlakovci, kjer se nahaja plevel. Nato jo sperite z vodo.

 

To metodo lahko uporabite po močnem dežju, ko je zemlja še vlažna. Soda bikarbona se najbolj obnese v spomladanskih in jesenskih mesecih, ponavljati pa jo je treba na 4 do 6 tednov.

 

Soda bikarbona ima podobne probleme kot uporaba soli za zatiranje plevela med tlakovci – je nediskriminatorna pri uničevanju rastlinja, padavine pa jo lahko sperejo skozi odtok na druge dele vašega dvorišča.

 

 

 

Metoda 6: preprečite rast plevela z visokotlačnim čistilcem

Visokotlačni čistilec je učinkovit pri čiščenju rež med tlakovci, kjer se nahajajo semena ali korenine plevela, ki so ostale med špranjami. To seveda storite, potem ko ste že odstranili plevel. S tem boste preprečili ponovno rast plevela med tlakovci za daljše obdobje.

 

Visokotlačni čistilec usmerite v reže med tlakovci in ga držite na mestu približno 30 sekund, preden se premaknete na naslednji predel. Tega ne počnite prepogosto, saj lahko visokotlačno čiščenje poškoduje tlakovano dvorišče. Pazite, s katerim nastavkom čistite – uporabite nastavke z manj intenzivnim potiskom vode.

 

 

 

Metoda 7: preprečite plevel z rednim pometanjem

Z rednim tedenskim pometanjem tlakovanih površin lahko odstranite morebitna semena plevela in trave, ki so padla v reže med tlakovci. S tem si naredite uslugo za vnaprej, saj vam pozneje ne bo treba puliti in odstranjevati že zraslega plevela.

 

Če bi radi skrajšali čas dela, lahko pometete samo reže med tlakovci in ne cele tlakovane površine. Vsekakor pa si med delom omislite glasbo ali kako pogovorno oddajo in si tako krajšajte čas.

 

otrok pometa tlakovce na dvorišču

 

 

Metoda 8: uporaba polimernega fugirnega peska

Fugirni pesek je odlična preventiva za rast plevela med tlakovci. Vse, kar morate storiti, je, da pometete tesnilno maso v prahu med reže tlakovcev, nato pa tlakovano površino rahlo popršite z vodo. S tem zagotovite vezavo tesnilne mase.

 

Pazite, da vezivni pesek stresate na suhe površine. Za najboljši rezultat pometajte pesek diagonalno na fuge in jih zapolnite do zgornjega roba tlakovcev. Odvečni pesek previdno odstranite s fino metlo. Fuge močite z drobnim pršem vode, dokler fuge ne nehajo absorbirati vode. Izogibajte se curkom vode in ne uporabljajte škropilnice. Ta postopek ponovite po 1 do 2 urah. Naslednjih 12 do 24 ur se ne zadržujte na fugiranih površinah – pustite, da se tesnilna masa usede.

 

Tesnilno maso obnovite vsako drugo sezono.

 

beli delci v fugah med tlakovci

 

 

Metoda 9: odstranjevanje plevela s herbicidi

Kemične herbicide lahko v grobem delimo na dva tipa:

 • Prvi so za zaviranje kali plevela. Ti herbicidi učinkujejo na rastlinska semena in kali ter preprečujejo njihovo rast in razvoj v plevel.
 • Drugi tip herbicidov pa je namenjen zatiranju že rastočega plevela. Ti se delijo v dve kategoriji: selektivni in neselektivni herbicidi.
  • Selektivne herbicide lahko nanesete na celotno dvorišče, saj ti ciljajo le na plevel, na okoliško travo pa imajo zelo malo ali celo nič učinka.
  • Neselektivni herbicidi pa uničijo vse vrste rastlin, s katerimi pridejo v kontakt, zato bodite previdni pri njihovi uporabi.

 

bilka trave v fugi med tlakovci

 

 

Metoda 10: uporaba gorilnika za zatiranje plevela

Če ste navajeni uporabe podobnih orodij, kot je gorilnik, je lahko njegova uporaba prava za vas. Ti gorilniki so posebej zasnovani za učinkovito zatiranje plevela in udobno uporabo. Pazite le, da nimate v bližini tlakovanih površin drugih vnetljivih ter gorljivih objektov.