Polaganje kanalet za odvodnjavanje meteorne vode

Po napovedih meteorologov naj bi vreme v prihodnosti prineslo še več padavin.

 

Ste pripravljeni na to spremembo?

 

Če vaš sistem za odvodnjavanje ni ustrezno urejen, vam to lahko povzroči marsikatero preglavico.

 

Pride lahko do zalivanja dvorišč, cest, poti, kleti ali poplav stanovanjskih prostorov. Posledice neurejenega odvodnjavanja meteornih vod so velike, predvsem pa drage, saj jih je potrebno sanirati. Izognite se jim!

 

Skok na temo:

- Izberite prave kanalete

- Vrste kanalet za odvodnjavanje meteorne vode

- Navodila za polaganje kanalet

 

polaganje kanalet za odvodnjavanje meteorne vode

 

Zato priporočamo, da za odvodnjavanje dvorišča poskrbite že pri novogradnji objekta. V kolikor ste za neustreznost ugotovili kasneje, pa je pomembno to čimprej urediti. Tako se namreč izognemo nepotrebnim težavam z udori vode.

In kako se tega lotimo?

 

V prvi vrsti je potrebno poskrbeti za primerno drenažo okoli hiše. To je še posebej pomembno, v kolikor se nahajate na območju, kjer je prisotne več vode. Ker je drenažni sistem eden najpomembnejših dejavnikov odvodnjavanja meteorne vode, ga je potrebno speljati premišljeno in po posvetu s strokovnjaki.

 

Eden izmed odličnih načinov za to je polaganje kanalet.

 

kanalete

Izberite prave kanalete

 

Kanalete so odtočni sistemi, ki jih je potrebno vgraditi na površine, kjer je potrebno vodo speljati stran od objekta. To so vse utrjene površine, kot so dvorišča, dovozne poti, vrtovi in podobno.

 

Polaganja kanalet se lahko z malo spretnosti lotite kar sami. Pred samim polaganjem je pomembno, da izberete primerno vrsto kanalet. Pri izbiri morate biti pozorni na pričakovano obremenitev.

 

Kaj točno je mišljeno s tem? 

 

Vprašati se morate, ali bodo kanalete vgrajene na mestih, kjer se boste čez njih vozili. Pomembno je namreč, da izberete takšne, ki bodo prenesle te obremenitve.

 

Sedaj ko veste, na kaj morate biti pred nakupom pozorni, lahko nadaljujete na različne vrste kanalet.

 

 polaganje kanalet za obremenitve

 

Vrste kanalet za odvodnjavanje meteorne vode

 

Danes na trgu najdete najrazličnejše kanalete za odvodnjavanje meteorne vode. Prevladujejo kanalete iz kakovostnega in odpornega PE-HD materiala, ki je odporen na različne obremenitve ter zagotavlja obstojnost na vrsto agresivnih medijev. Še vedno pa v ponudbi najdete tudi betonske kanalete, ki so predhodnice novejših in lažjih materialov.

 

Na voljo so tudi različne pokrivne rešetke, ki se razlikujejo tako po izgledu kot tudi po funkcionalnosti. Obstajajo litoželezne rešetke, rešetke iz vroče cinkane ali inox pločevine in PE-HD rešetke. V večini primerov nakupov pridejo v kompletu s kanaleto, le izberete jih glede na potrebe po obremenitvi in končnem izgledu kanalov.

 

Kot dodatki h kanaletam so na voljo tudi zbiralniki, zaključne stene in ostali pribor, ki vam utegne priti prav pri polaganju kanalet.

 

Več o tem pa v naslednji točki.

 

Navodila za polaganje kanalet

 

Ko ste izbrali ustrezne kanalete za vaše dvorišče, pot, vrt ali teraso, se lahko lotite polaganja. Prilagamo navodila na primeru ACO kanalet.

 

izkop za polaganje kanalet   vgradnja kanalete v betonsko posteljico   polaganje kanalet v kanal
         
1   Najprej izkopljete ustrezno globok in širok jarek za linijo kanala. Napolnite ga s približno 10 cm debelo mešanico suhega betona (UNIBETON – pripravljena suha betonska mešanica).
 
2   Kanalete postavite na pripravljeno betonsko posteljico. Polaganje se praviloma začne pri točki izliva. Priključite tudi cev za odvod vode v kanalizacijo. Po potrebi betonsko posteljico ojačate z železnimi palicami ali armaturno mrežo (priporočljivo predvsem pri večjih obremenitvah).
 
3   Kanalete nanizate v vrsto in jih poravnate. Upoštevati morate padec, kjer bo voda odtekala proti izlivu. Na začetku in koncu linije betonirajte čelne stene, lahko pa stene tudi kupite v kompletu s kanaletami.

 

 

pritrjevanje pokrivnih rešetk na kanaleto   polaganje zaključnega tlaka na kanaleto    
         
4   Ko ste kanalete položili, nanje fiksirajte pokrivne rešetke. Na obeh straneh robe kanalet napolnite z nekoliko betona in ga potlačite.
 
5   Ko so kanalete fiksirane in pokrite z rešetkami lahko položite zaključni tlak (tlakovci, betonske plošče, asfalt, beton in podobno). Zaključni tlak mora biti vsaj 3 mm višji od pokrivne rešetke.

 

Posebno pozornost morate nameniti montaži kanalet pri meji med slabo utrjeno in utrjeno podlago. Tukaj lahko hitro pride do posedanja in nepotrebnih težav z razpokami. Površine morajo biti čimbolj utrjene, robove pa zaščitite z vgradnjo betonskih robnikov.

 

Danes betonske robnike določenih proizvajalcev dobite že v ponudbi skupaj s tlakovci ali ploščami iz istega materiala in v primerni barvi. Preberite še, kako se lotiti polaganja tlakovcev ali plošč.

 

Upamo, da vam bo članek v pomoč pri polaganju kanalet in posledično odvodnjavanju meteorne vode. V nadaljevanju si lahko ogledate naše predloge različnih kanalet.

 

Za vsa možna vprašanja pa so vam na voljo naši svetovalci.