Polaganje tlakovcev

Se sprašujete, kako položiti tlakovce pri vaši hiši?

 

Prišli ste na pravo mesto! 

 

Zagotovo se zavedate, da  pomemben del vašega doma predstavlja urejena okolica. Polaganje tlakovcev je že dolgo znana rešitev, ki vam ponuja številne možnosti za tlakovanje dvorišča. Tlakovci so na voljo v različnih oblikah, barvnih kombinacijah in velikostih.

Za vas smo pripravili:

 

 • navodila za polaganje tlakovcev
 • nasvete za fugiranje in vibriranje tlakovcev
 • čiščenje ter vzdrževanje tlakovanih površin

 

V prispevku boste našli tudi informacije o materialih in orodjih, ki jih pri polaganju tlakovcev potrebujete.

 

Pa začnimo!

 

Skok na temo:

 

Priprava podlage za polaganje tlakovcev

Navodila za polaganje tlakovcev

Fugiranje tlakovcev

Vibriranje tlakovcev

Čiščenje tlakovcev in vzdrževanje tlakovnih površin

Material in orodje za polaganje tlakovcev

 

Priprava podlage za polaganje tlakovcev

 

Podlaga za tlakovce je ključnega pomena za uspešno polaganje tlakovcev in življensko dobo tlaka. S pripravo terena poskrbite za ustrezno nosilnost, odvodnjavanje in brezhiben končni izgled tlakovane površine

 

Začnite pri polaganju nosilnega sloja.

 

Oglejte si ponudbo tlakovcev!

 

Nosilni sloj

 

Priprava terena se začne z izkopom, ki mora biti v globini vsaj 40 cm pod končno višino novo položenega tlaka. Pomembno je, da pred polaganjem tlakovcev odstranite ves slabo nosilen material (zemlja, ilovica, ipd…).

 

Pomembno! Pred polaganjem tlakovcev odstranite ves slabo nosilen material (zemlja, ilovica, ipd…)

Na površinah, kjer ne bo močne obremenitve, nasujte 20 do 30 cm zmrzlinsko odpornega peska - gramoza ali drobljenca, debeline zrn do 32 mm. Pri površinah z večjimi obremenitvami pa nasujte gramoza 40 cm ali več.

 

Material je po nasutju potrebno dobro utrditi, kar najlažje dosežete z valjarjem in vibrirno ploščo. Nanos mora biti pod naklonom 2,5%, da bo omogočal odtekanje padavin.

 

Rumeni bager izkopava luknjo za polaganje tlakovcev

 

Drenaža in montažni sloj

 

Za optimalen rezultat polaganja tlakovcev na nosilni sloj položite drenažno folijo oziroma filc in nanj nasujte pesek. Ta pomaga pri optimalnem prehajanju vode. Ima trajen filtrirni učinek, izboljša obstojnost proti zmrzali in se preprosto položi.

 

Na filc oziroma folijo nasujte pesek za tlakovce granulacije 4 do 8 mm, ki naj bo debeline 3 do 4 cm. Pesek za tlakovce nato enakomerno razvlečite po pripravljenem nosilnem sloju in položenem filcu. Ob nanosu montažnega sloja ne pozabite na naklon in poskrbite, da bo kasneje voda lahko odtekala. Suha podlaga je namreč nujna za polaganje tlakovcev.

 

Ne pozabite na naklon za odtekanje vode!

 

Optimalno spuščanje naklona je približno 2,5 cm na vsak meter vzdolžne razdalje (proč od objekta). Pomagate si lahko s količki, med katerimi z vrvico in vodno tehtnico najprej določite vodoravnico, nato pa na vsak meter razdalje določite 2,5 centimetrski spust.

 

Površino utrdite z vibrirno ploščo, da se kasneje ob obremenitvah ne bo posedala.

 

Shema slojev za polaganje tlakovcev

 

Ko je podlaga za tlakovce ustrezno pripravljena, se lahko lotite polaganja tlakovcev.

 

Kako položiti tlakovce pa boste izvedeli v naslednji točki.

 

Navodila za polaganje tlakovcev

 

Priporočljivo je da, v kolikor je to mogoče, s tlakovanjem pričnete na najnižjem delu dvorišča oziroma terena, ki ga nameravate položiti. Začnite v vogalu, pravokotno na glavno vhodno linijo.

 

Pri polaganju tlakovcev med njimi pustite od 3 do 5 mm fuge. Z vrvico ali aluminijasto letvijo nadzorujete potek položenih tlakovcev. Ob polaganju na pesek z gumijastim kladivom sproti uravnavajte višino posameznega tlakovca. Robove tlakovanih površin lahko zaključite s skritimi robniki, ki poskrbijo, da boste imeli lepe linije med prehodom s tlakovcev na druge površine.

 

Polaganje tlakovcev vedno začnite v vogalu!

 

Če tlakovce polagate do hiše jih lahko položite do fasade. Poskrbeti morate le, da ima hiša dobro hidroizolacijo, da ne pride do zamakanja objekta v primeru zastajanja vode. Za odvodnjavanje meteorne vode na dvorišču lahko tudi položite kanalete.

 

Da bi pri polaganju tlakovcev dosegli barvno enakomernost je najboljše, da jemljete tlakovce iz različnih palet in jih mešate. To je še posebej pomembno, če gre za polaganje tlakovcev na večje površine.

 

Roke z rumenimi rokavicami polagajo tlakovce

 

Za lažjo izbiro vzorca polaganja tlakovcev, pa berite dalje.

 

Vzorci polaganja tlakovcev

 

Če upoštevate oblike in barve tlakovcev, se vam ponujajo različne možnosti polaganja tlakovcev. Vsak proizvajalec ima za različne linije tlakovcev že priporočene vzorce polaganja.

 

Ob upoštevanju izgleda okolice, oblike, barve in velikosti tlakovcev izberite vzorec, ki vas bo pripeljal do končnega izgleda, ki ste ga želeli.

 

Predlogi vzorcev za polaganje tlakovcev

 

Po izbiri vzorcev pa se lotite fugiranja tlakovcev.

 

Fugiranje tlakovcev

 

Ko ste uspešno končali s polaganjem tlakovcev, morate poskrbeti še za primerno fugiranje tlakovcev, ki ste jih pustili med tlakovci. To storite tako, da fugirni pesek enostavno posujete po tlakovcih in ga s pometanjem z enostavno cestno metlo spravite v fuge.

Cena mivke za tlakovce oz. fugirnega peska je cca. 3€/25k vrečo.

Ta postopek morate opravljati v suhem vremenu in ob suhi podlagi. Priporočljivo ga je z nekaj dnevi zamika tudi ponoviti (2-3 krat).

 

Tlakovce fugirajte samo v suhem vremenu!

 

Ko zaključite z zapolnitvijo fug, je na vrsti vibriranje tlakovcev.

 

 

Oranžna cestna metla pri fugiranju tlakovcev

 

Vibriranje tlakovcev

 

Namen vibriranja tlakovcev je izravnavanje in utrjevanje površine položenih tlakovcev.

 

Ta postopek naredite, ko so tlakovci zafugirani, suhi in čisti. Tako se izognete nepotrebnim poškodbam zaradi ostankov umazanije, ki bi jo vibrirna plošča lahko utrla v podlago. Izvajanju tega dela je potrebno nameniti posebno priložnost, da ne poškodujete površine, kjer smo izvedli polaganje tlakovcev. Vibrirna plošča mora biti zato preventivno oblečena v gumo.

 

Bodite previdni, da ne poškodujete položenih tlakovcev!

 

Poškodbe pa niso edino, kar lahko škodi položenim tlakovcem. Poskrbeti morate še za ustrezno čiščenje tlakovcev in vzdrževanje tlakovanih površin.

 

Čiščenje tlakovcev in vzdrževanje tlakovanih površin

 

Za tlakovce ni predpisana posebna nega, saj so to betonski izdelki, narejeni iz relativno odpornega materiala z dolgo življenjsko dobo. Praviloma so tlakovci tudi že impregnirani pri sami proizvodnji in jih ni potrebno dodatno impregnirati. Kljub temu pa obstajajo posebne impregnacije za tlakovane površine, ki jih je potrebno obnavljati na 5 do 10 let, odvisno od obremenitev površine, kamor smo položili tlakovce.

 

Za dolgoročno obstojnost tlakovcev je najboljše da se izogibate trdovratnim madežem, kot so ostanki cementa, lepil, olj in podobno. Za čiščenje lažjih madežev pa bo dovolj že metla in nekaj vode. Če se vam vseeno zgodi, da nastane kak madež, ki ga metla in voda ne spravita stran, obstajajo na trgu čistila za tlakovane površine. Te lahko uporabite, a pri postopku čiščenja obvezno sledite navodilom proizvajalca.

 

Pri čiščenju tlakovcev morate biti posebej pozorni, da ne izpirate fug. Ponovno polaganje tlakovcev ni potrebno, je pa priporočljivo enkrat letno pregledati tlakovce in jih po potrebi ponovno zafugirati. 

 

Kakšen material in orodje lahko uporabite pri polaganju tlakovcev in vzdrževanju tlakovanega dvorišča, si preberite spodaj.

 

Material in orodje za polaganje tlakovcev

 

 • Gramoz ali drobljenec
 • Pesek
 • Filc oziroma drenažna folija
 • Fugirni pesek
 • Meter
 • Vodna tehtnica
 • Količki
 • Zidarska vrvica
 • Lopata
 • Samokolnica
 • Gumijasto kladivo
 • Delovne rokavice

 

Upamo, da vam bodo informacije v pomoč pri polaganju tlakovcev. V nadaljevanju si lahko ogledate naša priporočila izdelkov za tlakovanje dvorišča.

 

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca. Za vsa možna vprašanja so vam na voljo naši svetovalci.

 

 

Potrebujete bolj podroben nasvet? Pišite nam in pomagali vam bomo do prave rešitve!

 

Brezplačni nasvet!