Kako urediti zelenjavni vrt

S prihodom pomladi in višjih temperatur je prišel tudi čas, ko začnemo urejati naš zelenjavni vrt. To je za številne prijetno in sproščujoče delo, a kljub temu zahteva kar nekaj truda in napora. Da bi vam delo olajšali, smo pripravili nekaj nasvetov, predstavili pa vam bomo tudi nekaj izdelkov, ki vam bodo pri vrtnarjenju prišli prav.

 

Skok na temo:

 

 

Pripomočki in orodje za vrt

 

Pri urejanju vrta bomo potrebovali nekaj osnovnih pripomočkov, kot so lopatavrtna motika in grablje. Pri obrezovanju drevja in rastlin nam bodo prav prišle tudi ročne, teleskopske ali električne škarje ter samokolnica za odvažanje vej. Za zalivanje vrta bomo poleg zalivalke potrebovali tudi cevi in pribor za zalivanje.

 

Pomemben del zelenjavnega vrta je tudi lesen ali plastičen kompostnik, ki ga postavimo v ali ob vrt, v polsenčno ali senčno lego, tako da se spodnja stran stika z zemljo.

 

Poleg orodja in pripomočkov bomo za obdelovanje vrta potrebovali tudi primerna oblačila, škornje in vrtne rokavice.

 

Pribor za urejanje vrta

 

Priprava gredic v vrtu

 

Za najboljše rezultate moramo pripravo vrta začeti že v marcu ali najpozneje v aprilu. Poskrbimo, da je zemlja kakovostna in vrt obogaten z organskim gnojilom. Zemlja mora biti dobro zrahljana in okopana. Ko je zemlja pripravljena, lahko začnemo načrtovati vrtne gredice.

 

Širino gredic določimo tako, da bomo dosegli vse posajene rastline – to je v večini primerov nekje med 1 m in 1,2 m. Dolžina gredice je poljubna in odvisna od prostora, ki ga imamo na voljo. Potekajo naj v smeri sever – jug, to bo zagotovilo optimalno preskrbo s soncem.

 

Urejanje zelenjavnega vrta

 

Potke med gredicami naj bodo dovolj široke, da se bomo lahko pomikali po vrtu. Najlažje jih naredimo z uporabo dveh klinov in vrvi. Klina zapičimo v zemljo na točki, med katerima želimo, da poteka pot. Nato na klina zavežemo vrv in ob njej s škornji potlačimo zemljo in naredimo pot.

 

Ko se zemlja na gredicah zmoči, lahko delo na vrtu po nepotrebnem postane zelo umazano. Rešitev je prekrivanje potk med gredicami z okrasnim lubjem. Poleg uporabnosti bo lubje naš vrt polepšalo in zastiralo rast plevela. V jeseni lahko lubje shranimo za naslednje leto, če pa ga pomešamo z zemljo, bo služilo tudi za prezračevanje in kot organsko gnojilo.

 

Potke lahko pokrijemo tudi s prodom, ki je na voljo v beli ali sivi barvi. Tako kot lubje je tudi prod naraven material, ki zatira rast plevela, izboljša drenažo in ohranja vlago.

 

Za elegantno razmejevanje gredic lahko uporabimo skrite robnike. Gre za PVC-robnike, ki se uporabljajo kot mejniki med različnimi površinami na vrtu, kot so vrtne poti, parki, cvetlična korita in gredice, zelenjavni vrti in ostalo. So cenovno ugodni in obstojni, polaganje pa je hitro. Več o skritih robnikih preberite tukaj.

 

Zaščita pred škodljivci in plevelom

 

Za zatiranje plevela in zaščito pred polži in drugimi škodljivci je priporočljivo, da zemljo okoli rastlin posujemo z zastirko. Poleg že omenjenih prednosti je zastirka izredno vpojna in odlično zadržuje vlago, kar bistveno pripomore k manjši porabi vode pri zalivanju, prav tako pa ščiti rastline pred nihanjem temperature. Druga možna rešitev, ki ponuja odlično zaščito proti rasti plevela, je folija, ki  dobro prepušča vodo, zrak in hranilne snovi.

 

Enostaven preventivni ukrep za zaščito pred škodljivci je tudi kolobarjenje – metoda premikanja vrtnin po različnih gredah. Če rastlino več let gojimo na istem mestu, se tam lažje razmnožijo različni škodljivci in bolezni. Prav tako je kolobarjenje priporočljivo za obogatitev prsti.

 

 

Kdaj in kako zalivati vrt

 

Najprimernejša voda za zalivanje vrta je deževnica, ki jo lahko shranjujemo v sodu, vendar je treba pogosto v sušnih obdobjih dodajati tudi vodo iz pipe.

 

Poleti zalivamo le zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko se zemlja dovolj ohladi. Namesto vsak dan po malo, raje zalivamo enkrat do dvakrat na teden izdatno. To bo pripomoglo k razvoju globokega in močnega koreninskega sistema. Nekaterim rastlinam zalivanje po listih ne ugaja, zato smo previdni in jih zalijemo le spodaj po zemlji.

 

Za zalivanje manjših vrtov lahko uporabimo zalivalko z razpršilcem vode, vendar nam bo delo vsekakor olajšal zalivalni sistem za vrt, ki ga sestavljajo priključek za pipocev, vezna spojka in razpršilna pištola. Za še bolj preprosto zalivanje je na voljo tudi avtomatski zalivalec visoke zmogljivosti, ki nam omogoča hitro izbiro med petimi funkcijami vodnih curkov.

 

Zalivanje vrta z zalivalko

 

Pri pripravi vrta moramo torej najprej poskrbeti za ustrezne pripomočke, orodje in zaščito. Nato moramo pripraviti zemljo, načrtovati gredice in pripraviti potke med njimi. Rastline moramo dobro zaščititi pred različnimi škodljivci in plevelom. Na koncu pa poskrbimo še za ustrezno in dovolj pogosto zalivanje naših vrtnin.

 

Naš uspeh in dobra bera različnih vrtnin sta zagotovljena!