Izdelava ptičje hišice v 7 korakih

Razmišljate o projektu, ki se ga lahko lotite kar na domačem vrtu?

 

Pripravili smo vam odlično idejo za hladnejše jesenske dni: izdelava ptičje hišice!

 

Z našim enostavnim postopkom boste v enem popoldnevu postavili ptičjo krmilnico, ki bo vas in vaše otroke nato razveseljevala še veliko let.

 

Skok  na temo:

 

Opazujte ptice, ki iščejo hrano v zimskih mesecih ter jim z izdelavo hišice zagotovite zavetje.

 

Družinskega projekta se lahko lotite že danes. Vse potrebne informacije smo za vas združili v tem članku, zato berite dalje!

 

Zakaj postaviti ptičjo hišico?

S prihodom nižjih temperatur in hladnejših dni, ptice vse težje pridejo do svoje hrane, saj v naravi primanjkuje možnosti za njihovo zavetje. Ko snežna odeja prekrije tla, pa je pticam dostop do hrane povsem onemogočen. Z izdelavo ptičje hišice jim torej lahko pomagate tako, da jim nudite hrano in zavetje skozi celotno hladno obdobje.

 

Preden pa se lotite izdelave ptičje hišice, se morate odločiti še za lokacijo, kjer boste ptičjo hišico postavili. Prav tako je potrebno razmisliti, katere materiale in orodja boste pri tem potrebovali.

 

V nadaljevanju vam predstavljamo naše nasvete.

 

 

Načrtovanje lokacije za ptičjo krmilnico

Poskrbeti morate, da bo ptičja krmilnica dovolj visoko nad tlemi, da je ne bodo mogli doseči plenilci, ki bi utegnili ogroziti ptice. Priporočamo, da izberete mesto, ki je vsaj meter in pol nad tlemi. Najboljše je, da jo pritrdite ali obesite na močno vejo v drevesni krošnji, kjer bo varna pred dežjem in vetrom.

 

 

Dobro je vedeti: S podaljšano streho na ptičji krmilnici boste poskrbeli, da bo tudi vhod ostal suh in s tem preprečili direktno padanje dežja ali snega na ptice.

 

Katere materiale za izdelavo ptičje hišice uporabiti?

Najboljši material za izdelavo ptičje hišice je les, saj se kovina in aluminij na soncu preveč segrejeta. Prav tako je pticam les bolj domač, saj spominja na naravno duplo in s tem ptice tudi bolj privablja. Uporabite lahko les odslužene palete ali pohištva.  

 

Morate pa les zaščititi pred vlago, ki lahko pticam škoduje. To storite tako, da ga premažete z zaščitnimi barvami za les (kliknite za nasvete o zaščiti lesa). 

 

V naših poslovalnicah je ponudba le-teh zelo široka, izbirate pa lahko med različnimi odtenki. Kot primer vam predstavljamo barvo za les GORI 66.

 

Kako jo uporabiti? Barvo za les pred uporabo dobro premešajte, zraven pa poskrbite, da je les, na katerega ga nanašate, suh in očiščen. Premaz nanesite s čopičem v dveh nanosih, slednjega pa po uporabi očistite z razredčilom. V roku 24 ur, se bo les posušil in tako postal odporen na zunanje dejavnike.

 

Priporočamo tudi, da v dno ptičje krmilnice, tik nad sprednjo in zadnjo stranico, izvrtajte 2 do 3 mm veliki špranji, skozi katere bo lahko odtekala morebitna odvečna voda.

 

 

Katera orodja potrebujete za izdelavo ptičje krmilnice?

Izdelava ptičje krmilnice je izjemno enostavna in hitra, vsa orodja pa vam nudimo v naših trgovinah.

 

Za izdelavo krmilnice iz lesa potrebujete:

 

Imate pripomočke že pri roki? Odlično, torej se lahko lotimo dela.

 

Načrt za ptičjo hišico smo za vas pripravili v nadaljevanju. 

 

Kako narediti ptičjo hišico?

1. Najprej iz lesa izrežete vse sestavne dele:

 

  • dno (22 x 14 cm),
  • sprednjo stranico (14 x 18 cm),
  • zadnjo stranico (14 x 18 cm),
  • stranski stranici (11 x 14 cm) in
  • dva dela strehe (12 x 22 cm in 14 x 22 cm).

 

Za pomoč vam je lahko spodnji načrt ptičje hišice (na levi strani). Na sprednji stranici - 10 cm od tal - izrežite luknjo s premerom 3,8 cm, kar prikazuje slika na desni strani.

 

 

 

Dobro je vedeti: Leseni klinček na hišici je nepotreben in za ptice nezaželen pripomoček, ki jih lahko ovira pri letenju v hišico ali plenilcem celo omogoča lažje plenjenje ptic.

 

2. Na ploščo za dno najprej pribijte zadnjo stranico (tu lahko uporabite žeblje ali vijake, lahko pa tudi lepilo za les – v našem postopku bomo uporabljali žeblje). To najlažje storite tako, da stranico položite na dno in žeblje s kladivom pribijete od spodaj.

 

3. Ko boste na dno uspešno pritrdili zadnjo stranico, zraven trdno pribijte še stranski stranici. To storite enako kot v prejšnjem koraku.

 

4. Prednjo stranico pritrdite z dvema bočnima žebljema, ki bosta služila kot tečaj za odpiranje hišice, kar je pomembno zaradi čiščenja.

 

5. Na koncu pritrdite še oba dela strehe. Najprej ju pritrdite med sabo, tako, da je širši del strehe nad ožjim. Nato celotno streho položite na samo ohišje. Na koncu od zgoraj skozi streho na ostrešje pribijte še zadnje žeblje.  

 

6. Priporočljivo je, da hišico zaščitite še z barvo za les, ki bo ohranjala prvotno obliko in barvo lesa. 

 

7. V zadnjem koraku hišico pritrdite na lesen steber ali pa na streho namestite kaveljček, s katerim hišico obesite na drevo. A previdno, kaveljček naj ne bo na vrvici, ki bi povzročila nihanje ali majanje hišice na drevesu.

 

 

Zgoraj je opisan osnovni postopek izdelave ptičje hišice, ki pa naj vas ne omejuje! Ptičjo krmilnico enostavno popestrite z lastnimi kreativnimi idejami, jo pobarvate ali okrasite. 

V naših trgovinah najdete odličen material, ki vas ne bo pustil na cedilu in bo hišici omogočil dolgo življenjsko dobo. V kolikor boste naleteli na kakršnokoli težavo, pa se lahko obrnete na naše svetovalce, ki vam bodo z veseljem pomagali.