Ko hobi postane posel: Kako iz odpadkov ustvariti umetniške izdelke

Se sprašujete, ali lahko epidemija koronavirusa prinese kaj dobrega? 

 

Odgovor je na dlani - več prostega časa. Kaj pa z njim početi? 

 

To je precep, v katerem se je znašla tudi Anita Derlink.

 

Zato je začela ustvarjati uporabne izdelke in kar je najboljše – pri tem reciklirala odpadke! 

 

Članek smo posvetili predstavitvi njenih ročnih spretnosti; hobiju, ki je prerasel v posel. 

 

Na koncu pa vam razkrijemo seznam materialov in postopek, ki ga Anita uporablja pri svojem umetniškem delu. Nadaljujte z branjem ali skočite na določen odsek:

 

  

Od odpadkov do umetniških izdelkov

 

Anita Derlink je po poklicu inštruktorica pilatesa in fitnesa. Spomladi 2020 je zaradi zaprtja dejavnosti ostala brez dela. 

 

Kljub vsakodnevnim pohodom, urejanju hiše in vrta, ji je tako še vedno ostajalo veliko prostega časa. Ob gledanju Do It Yourself (DIY) posnetkov na Youtubu, se ji je nato porodila zamisel o lastnem ustvarjanju. 

 

Anita zase pravi, da je bila želja po kreativnosti v njej dlje časa skrita, v zadnjem času pa je na srečo le prišla na plano. 

 

Tako se je lotila izdelovanja unikatnih umetniških izdelkov. 

 

In kakšen je bil povod za njeno idejo? 

 

Anita pove, da že dolga leta z žalostjo opazuje kako ljudje brezskrbno in nepremišljeno ravnamo z odpadki, ki se posledično kopičijo v enormnih količinah. Še posebej, če slednji pristanejo v naravi. Plastika se v naravi razgrajuje več kot 500 let, na koncu pa le ta ponovno pristane v nas preko hrane in vode.

 

To je bil en izmed glavnih razlogov za začetek izdelovanja umetniških izdelkov po principu Upcycling. 

 

Na Upcycling je Anita naletela čisto po naključju, ko je raziskovala recikliranje. V slovenskem jeziku za omenjen izraz prevoda še nimamo. 

 

In kaj točno ta pomeni? 

 

Upcycling je proces, ko materialu ali izdelku podaljšate življenjsko dobo. To storite tako, da mu vdahnete novo vlogo oziroma ga ponovno uporabite na drugačen in bolj uporaben način. 

 

Postopek je izredno okolju prijazen, saj izdelku, ki bi sicer postal odpadek, doda novo vrednost in uporabnost. 

 

 

 

Katere materiale pa se pri tem uporablja? Več v nadaljevanju. 

 

Uporaba materialov za ustvarjanje

 

Glavna sestavina vsakega umetniškega izdelka po principu Upcycling-a je rabljena plastika in blago. Anita uporablja plastične lončke, odvržena oblačila, brisače in rjuhe različnih velikosti. 

 

Druga sestavina, brez katere ne bi šlo, je lepilo za keramiko. Anita poudari, da je izbor lepila izredno pomemben. Sama je izbrala takšnega, ki se odlično obnese pri ekstremnih temperaturah, je obstojno in izredno trdno. 

 

Še več! 

 

Zaradi zadovoljstva ob uporabi lepila se z drugimi materiali zato sploh ni srečala. V mislih je imela še cement, s katerim pa je več dela in še občasno lahko popoka. 

 

Z izbranim lepilom je Anita naredila že več kot 100 izdelkov in ni opazila niti ene pomanjkljivosti. Nasprotno, navdušena je nad elastičnostjo lepila, ki se lepo oblikuje. Velika prednost je tudi v sami teži in ceni izdelka, saj so cementni izdelki veliko težji in dražji. 

 

Za piko na i pa lahko z lepilom izdelek oblikuje in spreminja več ur, saj je lepilo fleksibilno in se ne utrdi takoj. Tako lahko nanaša plasti in že na suh izdelek dodaja okrasne elemente. Blago kot vmesni člen, pa poleg oblike tudi povezuje izdelek in mu s tem daje večjo trdnost. Prav tako lepilo odlično sodeluje s plastiko, saj se brez težav povežeta. 

 

Po enem dnevu lepljenja je tako izdelek suh, izredno trden in trpežen. 

 

Zaomenjeno lepilo se je Anita odločila po nasvetu slikopleskarja. Svojemu partnerju namreč že dlje časa pomaga pri vseh opravilih v slikopleskarskem podjetju. Pri slikopleskarskem delu je tudi dobila potrebno znanje o materialih, barvah in načinu dela. 

 

Se pa njeno delo od večine razlikuje prav v samem postopku izdelave. Ker se navezuje na recikliranje je predvsem okolju prijazno.

 

Bi želeli izvedeti, kako poteka? Spoznajte postopek izdelave umetniških izdelkov po postopku Upcycling.  

 

 

Postopek izdelave po principu Upcycling

 

Ko so predmeti izbrani in je lepilo pripravljeno, se Anita loti izdelave umetniških izdelkov. Blago namoči v lepilo in ga oblikuje v željeno obliko. Pusti, da se posuši, nato pa nanese še eno plast na zunanjo in notranjo površino izdelka.

 

Posušen izdelek pobrusi in namaže z Akril emulzijo, ki utrdi in prepreči vpojnost. Na koncu nanese še barvo za beton

 

Izdelki bodo poleg svoje estetske note prepričali tudi z visoko simbolno vrednostjo.

 

In kaj je najboljši del?

 

S svojim delom Anita znatno pripomore k zmanjšanju števila odpadkov, ki onesnažujejo okolje. Tako utemeljuje prepričanje, da se lahko praktično vsak predmet uporabi še enkrat. S takim načinom razmišljanja širi miselnost, ki spodbuja skrb za naš planet in okolje. 

 

Kaj pa materiali, potrebni za delo?

 

Ves potreben material, orodje in pripomočke Anita kupuje v podjetju Dom Trade. Za to potezo se je odločila zaradi priporočil znancev in partnerja, ki je dolgoleten zadovoljen kupec.

 

 Imate podobno zgodbo?

 

 Lahko se odpravite v trgovino Dom Trade, kjer smo vam vedno pripravljeni pomagati in svetovati. Imamo veliko izdelkov na zalogi, tako da ste lahko brez skrbi, da bo vaš material dobavljen hitro in kakovostno. Vabljeni!

  

  Anita Derlink  

 

Anitino delo si lahko ogledate na družbenih omrežjih. Na Facebooku jo najdete pod imenom RecycleArt by Anita, na Instagramu in Youtubu pa pod imenom Anita Derlink.

 

Vse produkte, izdelane po Upcycling principu, je mogoče tudi kupiti! Na ta način boste postali lastniki unikatnega umetniškega izdelka, podpirali lokalno in ob tem prispevali svoj del za boljši jutri našega planeta.